Vitnemålet fra grunnskolen var knapt tørt før det bar i jobb som lærling for SB2 Utvikling i bygningsbransjen.

– Det var uvant å gå fra slapp skole til tøff arbeidshverdag, sier altaguttene Martin, Heljar, Sander og Magnus.

– Skolen starta ikke før halv ni. Hæ, det er jo langt ut på dagen, sier gutta, som under sitt småbarske ytre bærer preg av å være i fysisk og mental omstilling.

Unge pendlere

For i stedet for å gnukke skolebenken på vgs yrkesfaglig retning, har de valgt et lærlingløp hvor teorien er knørva i hop til to eller tre ukessamlinger i året i fire år. Resten er jobb. Hard jobb under kyndig rettleding fra faglærte folk. Sander er på et oppdrag i Kirkenes, Magnus er i Bardufoss, han har forresten ett år på Alta vgs bak seg, Heljar er på Skjervøy og Martin på elevheimen. De tre første ukependler.

– Det ble nesten ingen skoleferie på oss i år. Vi får bare vanlige fellesferie som alle andre, sier de.

Ta av skoa

Det er mistenkelig lyst og rent hos SB2 Utvikling i Maurveien på Aronnes. Bygget er en diger kloss, men inne er det spenstig og fresht.

– Her må alle ta skoene av. Vi har bevisst ønsket det sånn, sier daglig leder Stig-Rune Abrahamsen.

De er hans lærlinger, Sander & co, og en hel sammenslutning av entreprenørbedrifter står bak den nye filosofien. Nordnorske entreprenørers serviceorganisasjon. NESO fyller apropos 30 år i år.

Sage eller knekke?

Av årets 28 lærlinger kommer nær halvparten fra Alta, så nytenkingen har fenget hos oss.

– Ulempen? Ulempen er at de kommer ferske og uten teori inn i yrket. Det betyr mer arbeid for oss i starten. Fordelen er at de straks får praktisk ferdighet, med oppdaterte holdninger og teknikker nøyaktig slik vår bedrift vil ha det, sier daglig leder. Og gir eksempel:

– Vi har hatt lærlinger som på skolen har lært å sage gipsplater. Det beste og kjappeste er å snitte platen med kniv og knekke den.

Det spirer

Som vanlig har vi et nasjonalt problem, og Stig-Rune sier mangelen på norske håndverkere er skrikende. Og mens det stopper opp i Oslo og Østlandet, så peker pila opp i nord og definitivt i Alta.

– Det spirer og gror, det er trenden hos oss. Gutta søker seg til yrkesfag, og som bedrift har vi et ansvar.

– Vi får ikke faglærte folk servert på fat. Vi må se det som en langsiktig investering, sier daglig leder.