– Jeg er bare en vanlig fisker og er ingen ekspert på forurensing. Men mange av oss merker tidvis kloakkstank når vi fisker i Forbygninga, og begroingen lokalt i dette området tyder på at det må være utslipp som ikke burde vært å finne i verdens beste lakseelv, sier storfisker og storbruker av Altaelva, Ingolf Lundberg.

Er et problem

Virksomhetsleder i avdelingen miljø, park og idrett i Alta kommune, Jon-Håvar Haukland, bekrefter Lundbergs observasjoner og sier at miljøavdelingen i Alta kommune ser avløpsutfordringene i denne delen av Altaelva som et problem.

– Vi er ganske sikker på at forurensningen ikke er av en dimensjon hvor den utgjør noen fare for ungfisk eller lakseyngel, påpeker Haukland og legger til:

– På den andre siden er det åpenbart et estetisk problem når det blir unaturlig økt begroing og tidvis kloakklukt. Det er ikke en konstant kloakklukt, men både den og begroingen merkes og blir mest synlig på lav vannstand. Dette er en indikasjon på at elva får tilført utslipp den ikke burde få.

– Hva har kommunen gjort?

– Vi har forsøkt å følge opp med vannprøver og befaringer. Våre bekymringer er varslet avdelingen for kommunalteknikk.

Håper på løsning

Tilbake til laksefisker Ingolf Lundberg. Han mener at forurensningen må ha tiltatt de senere år.

– Det har aldri vært grønnere og mer begrodd langs elvebredden enn i år. Vi hadde en liten periode med lav vannstand i juni og da så alle at noe var galt. På høy vannstand blir det ikke like synlig.

– Drikker du vann fra elva?

– Har alltid tatt vann fra elva, men er blitt veldig usikker på hvor lurt det er. Kaffevannet kokes jo, og det tror jeg er helt trygt, men hva med alle andre som ferdes i nedre del av elva ut over sommeren? Er de klar over hva som kan være i vannet?

Lundberg har vært i kontakt med både forvalter av elva, Alta laksefiskeri interessentskap og miljøavdelingen i Alta kommune. Alle ønsker et fokus på problemet, og at det blir tatt tak i utfordringen.

– Fra vår side er det absolutt positivt at Ingolf Lundberg og alle andre brukere sier fra, og ikke bare venter på at ting skal løse seg. I dette tilfellet er jeg trygg på at det kommer tiltak ganske raskt, sier Jon-Håvar Haukland i kommunens miljøavdeling.

KLOAKK: Kommunen bruker store ressurser på kloakkrensing. I løpet av 2017 forteller Jon Magne Thomassen at hovedavløpet til Øvre Alta vil være ført fram, og gamle anlegg kan saneres. Foto: Vidar Kristensen

Fagansvarlig for avløp på avdelingen for kommunalteknikk i Alta kommune, Jon Magne Thomassen, sier at det lokalt i området i Øvre Alta ikke skal være kloakk som går urenset ut i Altaelva.

– Meg bekjent har alle nye boliger og felt godkjente avløpsløsninger slik at det som kommer ut i elva skal være innenfor normene som er satt. Vi er ikke kjent med at det er renseanlegg som ikke fungerer, sier Thomassen til Altaposten.

Kloakken inn i ny ledning

Han er likevel glad for hovedavløpet snart føres fram til Øvre Alta. Det skjer i et samarbeidsprosjekt hvor vegvesenet samtidig retter ut RV 93 og bygger gang- og sykkelbane.

– Hovedavløpet vil være ført fram i løpet av 2017, og da vil utslipp fra boligbebyggelse bli sanert og koblet på hovedavløpet, påpeker Thomassen.