Triatleten Martine Hoaas (24) gjør alt hun kan for å være best mulig forberedt for NM, VM og Norseman. Derfor er jobben lagt bort for en stund.

– En slik satsing er mulig grunnet forståelsesfulle sjefer og noen gode sponsorer. Det er forøvrig veldig herlig å tenke på at noen føler det er verdt å satse på meg, sier hun og viser til sine sponsorer.

– Men det er ikke mer fett enn at jeg akkurat klarer meg med litt ekstra støtte fra familien, sier 24-åringen som ser fram til sesongens tre store triatlonkonkurranser.

Søndag om vel en uke starter det med norgesmesterskapet i Haugesund. Da er det Ironman 70.3, også kalt halv-ironman, som står på programmet. I august dobles distansen når hun stiller i Norseman, en av verdens tøffeste triatlonkonkurranser, og i september reiser hun til VM i Australia.

Formen føles bra

De siste forberedelsene tar hun på Kongsberg der hun bor hos broren og hans familie. Broren Kristian er også triatlet og stiller til start i Haugesund, men tobarnsfaren må jobbe og nyter ikke «profflivet» på samme måte som lillesøster.

– Det er godt å bare fokusere på trening, mat og søvn. Her er det ingen som forventer at jeg skal komme på besøk, eller for så vidt at jeg skal komme på jobb, sier hun med et smil.

I fjor vår spilte ikke kroppen på lag og det ble etter hvert oppdaget at hun hadde jernmangel. Nå er formen bra.

– Jeg mener selv jeg er i bedre form enn jeg noen gang har vært. Men NM bruker jeg i første rekke til å toppe formen mot Norseman og VM. Jeg satser på toppform både første helga i august og under VM i september, sier hun.

Unngår mosjonistene

I NM har hun fordel av å starte i elitegruppa.

– Gruppa er mindre og man slipper å kjempe om posisjoner med mange mosjonister. Det blir riktignok færre rygger å jakte på utover i løpet, men jeg får håpe jeg er i stand til å jakte noen, sier Hoaas som fyller 25 år bare dager etter løpet i Haugesund.

Ironman 70.3 betyr 1900 meter svømming, 90 kilometer på sykkel og 21,1 kilometer løping.

– Spesielt på svømmingen blir det langt fra like trangt og man kan i større grad konsentrere seg om seg selv. Sykkeldelen pleier ofte å bli mye sikk-sakk-kjøring mellom andre deltagere, så jeg er veldig godt fornøyd med at jeg får starte i elitegruppa, sier hun og legger til at hun resultatmessig stiller i både eliteklassen og i klasse D25-29 år.

TESTET LØYPA I august venter Norseman og Martine Hoaas har allerede testet sykkelløypa som hun mener passer henne godt. Foto: Privat

I forhold til dobbel så lange Norseman i august er hun godt forberedt.

– Når kreftene skal disponeres er det er en fordel å vite hvordan motbakkene er, så jeg har vært der og syklet gjennom traseen.

– Hvordan kjentes den?

– Jeg likte den. Selv i den siste motbakken følte jeg meg bra og jeg håper jeg gjør det samme når det blir alvor.

Hoaas fikk også testet den siste delen av Norseman-konkurransen, løpeturen opp til Gaustadtoppen, da hun for to uker siden løp inn til åttendeplass i eliteklassen i det 12 kilometer lange motbakkeløpet Viking challenge (1500 høydemeter). Broren Kristian tok samme plassering i herreklassen.

«Sydentur» for mamma

Med seg til Australia i september har hun mamma som support.

– Vi skal på jentetur i tre uker og for at jeg skal finne god døgnrytme reiser vi nedover  allerede to uker før konkurransen. Så har jeg hvert fall ikke det å skylde på, sier hun.

– Blir dere en uke lengre for få en liten ferie og tid til strandkos etter konkurransen?

– Nå er vel ikke temperaturen mer enn 15-20 grader på den tiden av året, men mamma kan ligge på stranden de første ukene også. Jeg kan legge svømmeøktene til samme område mens hun soler seg.

Etter NM i Haugesund kommer Hoaas hjem til Alta før Norseman og etter hvert VM venter.

– Jeg skal jobbe litt på lekebutikken på Park-sentret, så full proff blir jeg ikke hele sommeren, men jeg er så heldig at daglig leder har satt meg opp akkurat på de vaktene som passer meg best. Sa jeg forresten at det er mamma som er daglig leder, avslutter hun latterfullt.