En av de fire som befant seg i bilen som ble brukt i forbindelse med søndagens tyveriraid er flere ganger omtalt i media som «mannen som ikke kan straffes». Mannen regnes for å være for psykisk syk til å sitte i fengsel, men for frisk til å få psykiatrisk behandling.

Bør identifiseres

Frp-politiker Claus Jørstad mener søndagens hendelser er dråpen som får begeret til å flyte over, hva angår den hyperkriminelle mannen. Politikeren vil at media identifiserer han.

– Jeg synes det er på tide at man får vite hvem denne mannen er. Jeg er ikke redd for borgervernaksjoner, men mener at folk bør få anledning til å ta sine forholdsregler dersom de ser denne mannen i sitt nabolag.

Ble selv identifisert

Jørstad forteller at han kjenner identiteten på mannen, og har selv har vært plaget med hans herjinger:

– Som vekter hadde jeg mye med han å gjøre, og som privatperson har han blant annet vært og stjålet post i vårt borettslag. Når ikke rettsstaten kan foreta seg noe som helst, så synes jeg det er greit at offentligheten får vite hvem det er.

Jørstad påpeker at han selv ble identifisert i media, da han ble siktet for trusler om å klippe fingrene av en person som skulle ha stjålet fra Jørstad. Politikeren ble frifunnet for truslene.

– Jeg ble smurt utover avissidene fordi jeg ble anmeldt for noe.

– Er det ikke forskjell på en folkevalgt og en kriminell gjenganger?

– Man må se hvor grensa går for offentlighetens interesse, målt opp mot hvem man har å gjøre med. Jeg mener offentligheten har stor interesse av å få vite hvem dette er. Og jeg er ikke noe mer eller mindre allmenn borger, selv om jeg er en offentlig person. Terskelen for kriminelle gjengangere å bli identifisert er meget høy, jeg mener den er for høy, sier Jørstad.

– Hvorfor er terskelen høy, tror du?

– Vet ikke. Kanskje man er redd borgervern og gapestokk-mentalitet. Media må jo ta sine hensyn, for eksempel om den kriminelle har familie eller barn, om det er ofre eller slikt. Men jeg mener flere kriminelle bør identifiseres med bilde og navn, sier han.