Ungdomsorganisasjonen Juvente testet før jul om butikkene i Alta solgte alkohol til mindreårige. Av 15 dagligvarebutikker i Alta fikk ungdom mellom 13 og 16 år kjøpt alkohol i fire. Tre av de fire var Coop-butikker.

Svært uheldig

Direktør for Coop Finnmark, Jan Ivar Alsén, synes det er svært uheldig at det har blitt solgt alkohol til mindreårige. Han vil ikke spekulere i årsak, men mener det kan være vanskelig å anslå riktig alder. Det er mange ungdommer som ser svært voksne ut.

– Det er slik at hver gang alkohol blir scannet inn i kassa, kommer det en varsling om aldersgrense på produktet. Vi må nok bli enda bedre på opplæring og skjerpe rutinene vi har rundt salg av alkohol, konkluderer Alsén.

Slapp kontroll

Maria Elizabet Aspen, nasjonal pressekontakt i Juvente, mener dette viser at det er lett for ungdom i Alta å få tak i alkohol. Hun mener også at den kommunale kontrollen er for slapp. Av 23 forsøk på å kjøpe alkohol ble det solgt til mindreårige i 22 prosent av tilfellene.

– Det er tydelig at butikkene fortsatt har en vei å gå før de får kontroll over ølsalget sitt, sier Aspen.

På landsbasis ble det solgt alkohol i 361 av 1224 butikker som ble testet av de mindreårige kontrollørene fra Juvente.

Liten endring

Lignende undersøkelse gjort i 2012 viste omtrent samme tall som denne siste undersøkelsen. På landsbasis fikk mindreårige kjøpt alkohol i 36 prosent av landets butikker. Juvente håper at kommunene vil skjerpe kontrollen med alkoholsalget i dagligvarebutikkene.

– Kommunene har ansvar for å kontrollere at butikkene følger alkoholloven. For mange kommuner har for få og for dårlige kontroller av butikkene, og alkoholsalg til mindreårige blir sjelden rapportert. Når butikkene som tas for salg til mindreårige nesten aldri får reaksjoner i form av inndragelse av salgsbevilling, fører det lett til slurv, mener Aspen.

Prikkbelastning

John Helland, kommunalleder for helse og sosial, forteller at det fra kommunens side reageres kraftig på salg av alkohol til mindreårige. Dette er fastsatt gjennom alkohollovens bestemmelser om prikkbelastning. Det nye reglementet, som også er vedtatt å gjelde i Alta, tilsier at en overtredelse ved salg av alkohol i butikk til mindreårige gir åtte prikker. Ved 12 prikker inndras salgsbevillingen i ei uke.

Må bevises

Det er imidlertid slik at dette må bevises. I praksis gjøres dette gjennom offentlig oppnevnte kontrollører som utfører kontroll for kommunen, eller ved at politiet har opprettet sak på dette.

– Det er mitt inntrykk at dagligvarebransjen i Alta er meget seriøse på dette området, og Juvente sine årlige undersøkelser bidrar også til å holde fokuset på og unngå at noen bryter loven i slike saker, kommenterer Helland.

Juvente ønsker å få slutt på salg av alkohol til mindreårige og mener at legitimasjonsplikt for alle er veien å gå.