I mandagens hovedutvalgsmøte for næring, drift og miljø ble søknaden fra Tverrelvdalen grunneierlag behandlet. Som Altaposten har omtalt tidligere søkte laget om å få opprette et privat vald for elgjakt i Tverrelvdalen. Administrasjonen var negativ, og nå har også politikerne sagt sitt – det blir ingen elgvald i dalen med det første.

For lite areal

Årsaken er at elgvaldet er for lite, 8.009 dekar, i forhold til arealkravet for oppretting av vald og tildeling av fellingstillatelse i kommunen, 12.000 dekar.

Innstillingen fra administrasjonen var å avslå søknaden om vald og tildeling av fellingstillatelse. Men fullt så enkelt vil ikke politikerne ha det. For i tillegg til å avslå søknaden fra dalingene, vedtar et enstemmig hovedutvalg at administrasjonen skal utarbeide en sak rundt minsteareal for elgvald:

– Hovedutvalget ber om en sak lydende «Utarbeiding av nytt minsteareal for elg i Alta kommune. Differensierte grenser», heter det i vedtaket.

Ville blitt lovstridig

Utvalgsmedlem Øystein Pedersen (Ap) sier til Altaposten at hovedutvalget ønsket å si ja til dalingene:

– Men så ser vi at dette ville blitt et lovstridig vedtak. Som vi nevner i vedtaket fører kravet om et minstearel til at vi ikke kan si ja. Derfor må vi si nei nå, deretter forsøke å endre på arealgrensene, før vi kan vurdere saken på nytt, sier Pedersen.

Oppretter viltnemnd

I tillegg vedtar hovedutvalget å opprette en viltnemnd, der representantene velges av hovedutvalget:

– Dette gjør vi fordi vi ser at mange saker som angår for eksempel tildeling av vald, behandling av lovverk og lignende kunne vært behandlet på et lavere nivå, med innstilling til hovedtuvalget. Ved å gjøre det på denne måten, der man har ei nemnd som er forankret i hovedutvalget, kan vi kanskje løse saker som eksempelvis søknaden om Tverrelvdalen-valdet før de kommer til hovedutvalget. Dette gjøres også i andre kommuner, poengterer han.