Etter ei lang og flott helg i Alta, med fiske og hygge ved det populære utfartsområdet Lathari, bestemte vennene Iris Sundberg og Jimmy Warvik seg for å starte hjemover. De to er bosatt i Troms og Nordland, henholdsvis i Karlsøy kommune og på Myre i Vesterålen, og bruker å dra på fisketurer og andre utflukter sammen, til forskjellige steder rundt omkring i Nord-Norge.

På denne turen kjørte Jimmy sin bil, med en liten båt på henger bak, mens Iris kjørte bobilen sin.

Ringte umiddelbart

Da de startet hjemover i 14-tiden søndag var det godt med folk ved det populære utfartsområdet.

– Vi gikk til bilene våre og kjørte av sted, forklarer Jimmy til Altaposten.

Iris fortsetter:

– Vi hadde ikke kommet ut på E6 engang før politiet ringte meg, kanskje to minutter etter at vi startet. Jeg fikk vite at jeg var anmeldt for fyllekjøring, og jeg ble spurt om jeg var beruset og om jeg kjørte i beruset tilstand. Jeg sa «nei, jeg har celebral parese». Så sa den fra politiet «ok, god tur videre», og det var det.

– Hva følte du da politiet ringte?

– Jeg ble paff, det må jeg si. Jeg skjønner jo at folk reagerer, fordi jeg går så rart, men det er fordi jeg har celebral parese. Jeg synes jo de som reagerte og trodde jeg ville fyllekjøre kunne ha tatt kontakt med meg, i stedet for å ringe politiet, sier Iris, som har hatt førerkort siden 1990.

Ble sint

Grunnet sykdommen har hun litt vansker med å gjøre seg godt forstått over telefon, og har derfor Jimmy til å bistå med gjengivelsen av episoden overfor Altaposten.

– Da vi stanset på Statoil for å tanke opp før fortalte hun meg at hun hadde blitt oppringt av politiet. Jeg kjente selv at jeg ble sint. Vi synes begge to det er trasig at hun bare ble anmeldt, at ikke folk kan ta kontakt i stedet for å gjøre det slik. Ja, hun går ustødig. Og ja, hun snakker uklart. Men man trenger da ikke være full av den grunn, påpeker Jimmy, før han sier seg enig med Iris om at de som måtte tro dette heller burde tatt kontakt direkte med dem i stedet for å ringe rett til politiet.

– Bare å si man har CP?

De to stiller også spørsmål ved politiets håndtering av saken:

– Den som ringte godtok umiddelbart forklaringen om at jeg hadde celebral parese. Det hadde jeg ikke trodd. Jeg ventet at de ville sjekket meg ut – det kunne jo vært at jeg faktisk var beruset, sier Iris.

– Ja det der var uprofesjonelt. Om de virkelig trodde hun fyllekjørte, ja da burde de bedt henne stanse og vente et sted og dratt ut for å ta en kontroll. Om ikke de trodde på meldingen, hvorfor ringte de da, spør Jimmy.

– Saken har et par spesielle sider ved seg

Leder ved operasjonssentralen hos Finnmark politidistrikt (Vest), politioverbetjent Olaf Andreassen, bekrefter de faktiske forhold.

– En person som befant seg på utfartsområdet Lathari søndag tok kontakt med oss, etter at han la merke til en kvinne med ustødig gange som satte seg inn i et kjøretøy og kjørte av gårde. Han vurderte at hun kunne være alkoholpåvirket og tok kontakt med oss. Vi tok igjen kontakt med fører av bilen, og det viste seg raskt at det kunne være medisinske årsaker som gjorde at noen feilaktig oppfattet at hun kunne være påvirket av alkohol, sier Andreassen til Altaposten.

Han forteller at det ikke er vanlig prosedyre å ringe til promillemistenkte, men at man av flere årsaker valgte å gjøre det i akkurat dette tilfellet.

– Vi gjorde en rask vurdering av situasjonen; vi visste ikke hvor bilen skulle kjøre, annet enn at den kjørte ut av det aktuelle området. Vi hadde begrenset med ressurser når dette skjedde, og vurderte at det viktigste for oss var å få stanset kjøringen – om det skulle vise seg at fører var påvirket. Derfor valgte vi å ringe eier av kjøretøyet, og fikk da avklart situasjonen. Denne saken har et par spesielle sider ved seg. Det er ikke ofte vi ringer på denne måten når vi får tips om mulig promillekjøring – normalt tar vi imot beskrivelse før vi forsøker å finne kjøretøyet i trafikkbildet.

– Og dere godtok forklaringen om at hun hadde celebral parese – det kunne jo være at dette var en bløff?

– Ut fra beskrivelsen vi fikk fra melder og ut fra det vedkommende fortalte oss valgte vi å akseptere hennes forklaring. Det hun sa til oss stemte over ens med det melder fortalte.

Forstår at det kan være sårt

Selv om det i dette tilfellet ikke var snakk om en episode med kjøring i rus- eller alkoholpåvirket tilstand, og selv om det førte til en ubehagelig situasjon, vil Andreassen overhodet ikke klandre melder:

– Vi vil at publikum skal være oppmerksomme på hva som foregår der ute, og at de melder ifra. Dersom de selv kan forsøke å avklare situasjonen må de gjerne gjøre det, men de fleste velger å melde fra og la politiet gjøre noe med situasjonen. I dette tilfellet oppfattes det kanskje som sårt at hun blir meldt til politiet i stedet for at hun blir kontaktet der og da, det har jeg forståelse for. Men vi må også respektere at det ikke er sikkert melder følte for å gå inn i en situasjon som kunne endt opp med en konfrontasjon, sier Andreassen.

Tar det med humør i ettertid

Etter at duoen hadde kommet til Langfjordbotn for første rast bestemte de seg for å ta kontakt med avisa. Da hadde de også fått det hele litt på avstand.

– Nå ser vi på det med litt humor også, oppi det tragiske. Det er jo fint i Alta, og Lathari er en perle. Vi traff mye trivelige folk her og hadde det skikkelig hyggelig, fram til dette hendte. Men vi spør jo om det virkelig er sånn at man ikke kan være litt annerledes når man kommer på besøk til Alta. Det er humoristisk ment, men det ligger litt alvor her også, sier Jimmy.

Falmende perle

De to ønsker å benytte anledningen til å komme med en oppfordring til Alta kommune, og til altafolket, hva angår turområdet Lathari:

– Lathari er ei perle, men det er ting som burde få en liten oppussing her. Toalettet som står her var ikke noe særlig, for eksempel. Videre kunne det godt vært ei redningsbøye ute på moloen, i tilfelle noen skulle være uheldig og falle på havet. Dessuten mangler det handicap-parkeringsplasser. Men alt i alt; et flott sted med masse trivelige folk. Unntatt de som er litt for raske med å anmelde, da.

Les mer om førerkort for personer rammet av celebral parese her (ekstern nettside)