Torsdag kom statssekretær Anne Karin Olli fra Kommunal- og moderningsdepartementet til Øksfjord for å innlede folkemøtet om nye kommunegrenser. Målet var å overbevise loppaværinger om at Alta vil bli en god partner for å sikre fremtidens kommunale tjenester. Dessverre virket det som Olli ikke var godt nok forberedt, og dermed skapte flere usikkerhetsmoment enn gode forklaringer.

Det ble nei-siden som dominerte folkemøtet med sine argumenter mot sammenslåing og mistanker om overkjøring av befolkningen i Loppa.

Historikk

FOLKELIG INTERESSE: Bra oppmøte i Øksfjord på tross av uheldig møtetid fredag ettermiddag. Her er ordfører i Loppa Steinar Halvorsen og statssekretær Anne Karin Olli med aktive tilhørere i samfunnshuset. Foto: Anne Mari Aalberg

Anne Karin Olli startet folkemøtet med historisk tilbakeblikk til tiåret da dagens kommunekart ble skapt. I 1964 hadde kommunene langt færre pålagte oppgaver og tjenestekrav enn i dag. Hun argumenterte for regjeringens reformtanke med at det som skal vedtas nå, må gjøres med tanker 50 år frem i tid.

– Utfordringer er lettere å løse med sterke kommuner, var det Olli vektla i sitt budskap til loppaværingene.

TRIVES ALENE: Klart nei til kommunereform fra Roald Anthonsen. Foto: Anne Mari Aalberg

Med uklare eksempler skapte hun en del forvirring hos tilhørerne. Blant annet uklar forestilling om avfallshåndtering i forhold til dagens interkommunale bedrifter på dette området, og politikernes manglende mulighet i dag til å påvirke priser og drift. Hvordan dette skulle bli bedre med en storkommune, fikk ingen god forklaring. Statssekretæren kom også med et hjertesukk om at media tegner et altfor mørkt bilde av prosessen som pågår, og påpekte at selv om mange kommuner har sagt nei til sammenslåing, har mange også sagt ja.

«Våres» kommune

Altaordfører Monica Nielsen var tilstede i Øksfjord. Før møtet sa hun til Altaposten at hun er klar over skepsisen til kommunesammenslåing. Nielsen poengterte at det langt ifra blir overkjøring av loppasamfunnet dersom det skulle bli et ja når loppaværingene skal avgi stemme førstkommende torsdag.

– Da må vi jobbe sammen for felles god utvikling, var altaordføreren sitt budskap.

Hun var klar på at dagens Alta vil ha stor nytte av fellesskap med dagens Loppa, og at det aldri har vært snakk om enveiskjøring for å «ha alt» i sentrum. Likevel er Nielsen klar over at det kreves innsats dersom to kommuner på god måte skal smelte sammen til en enhet.

– Ingen jobber skal bli borte og alle skal være en del av kommunen. Vi må si «våres» kommune hvis vi skal lykkes, sa Nielsen og la til:

– Det er mye bra i Loppa. Det er verft, noe Alta ikke har i dag. Fiskeindustri, havbruk og fisketurisme er goder som Loppa har i dag. Klart det vil være godt for fellesskapet.

STERKT UENIG: Gruppeleder for Loppa Høyre, Ståle Sæther, er i tottene på SV. Foto: Anne Mari Aalberg

Beholder pengene

Flere tok til orde for at en sammenslåing ville gi dårlige vilkår for Loppa.

Altaordføreren presiserte at noe er fastsatt i intensjonsavtalen som forhandlingsutvalget har lagt frem, men at mye må videreutvikles dersom det blir sammenslåing. Hun måtte flere ganger svare på spørsmål og forklare at midler som Loppa har opparbeidet selvsagt ikke skal sluses inn i sentrumsinvesteringer eller benyttes til formål som ikke gagner befolkningen i Loppa.

  • I kveld skal befolkningen i Nuvsvåg få informasjon i et folkemøte, og i morgen er det folk i Bergsfjord som står for tur.

Loppaordfører med klar tale

– Ja til fortsatt nedgang i Loppa blir resultatet dersom vi blir stående alene, er budskapet ordfører Steinar Halvorsen sender til sine undersåtter.

Å stemme nei til kommunesammenslåing og bli stående alene betyr også dette, ifølge Loppa-ordføreren:

  • Ja til å ikke ha de samme tjenestene som større kommuner har.

  • Ja til å ikke ha oppdatert plan- og lovverk.

  • Ja til å ikke styrke forskjellige fagmiljø.

BEKYMRET: Ordfører i Loppa, Steinar Halvorsen, mener det blir en alvorlig situasjon for Loppa dersom innbyggerne sier nei til kommunesammenslåing. Foto: Arne Hauge

Steinar Halvorsen mener nei-sida driver skremselspropaganda med at Loppa blir slukt med hud og hår av Alta. Dette prøver han så godt som mulig å argumentere mot, men nei-vinden blåser kraftig i kommunen hans.

– Når det hevdes at Loppa kan miste tjenester, er det helt feil. Loppa er langt unna Alta sentrum. Det er lovfestet at eldre skal bo hjemme lengst mulig og vi må ha tjenester der folk bor. Om vi tar gjør grep nå, vil vi om noen år ikke ha folk til offentlige tjenester når vi blir gamle, sier Halvorsen.

Loppaordføreren hevder også at nei-siden tar feil om at Alta er nær medlemskap på Robek-lista.

– Alta legger til rette for næringsliv og investerer for fremtiden, mener Halvorsen som vil ha Loppa inn i en helhet som skaper gode og kunnskapsbaserte fagmiljø som vil være til det beste også for Loppa-samfunnet.

Hvis nei, hva så?

– Dersom innbyggerne i Loppa sier nei til sammenslåing, mener jeg fylkesmannen må ta ansvar og gripe inn, kommer det alvorlig fra ordføreren i Loppa.

Halvorsen mener fylkesmannen må ta grep og varsle regjeringen dersom en kommune ikke kan levere tjenester som innbyggerne har krav på og som regjeringen har pålagt alle kommuner uansett størrelse.

– Vi i Loppa skal ha de samme tjenester som Alta og andre store kommuner, klargjør Halvorsen.