Monica Nielsen tror fortsatt at det er mulig med oppstart av sykepleierutdanning i Alta fra høsten.

– Målet har hele tiden vært oppstart høsten 2016, men vi ser at universitetet ikke har respondert på de sterke og klare signalene fra Finnmark. Oppstart høsten 2016 kan bli vanskelig, men jeg og Alta kommune har på ingen måte gitt opp. Ikke minst fordi jeg føler at hele Finnmark står bak kravet om å få til en desentralisert sykepleierutdanning, sier Alta-ordfører Nielsen.

Stoppet suksess

I 2014 ble sykepleierutdanningen ved UiT campus Alta lagt ned. Et prøveprosjekt som alle var enige om var en enorm suksess. Alta hadde 180 søkere til 30 plasser, og de som gjennomførte den desentraliserte utdanningen fra Alta ble uteksaminert med meget gode karakter og gjennomføringsprosent.

– Prøveprosjektet var en ubetinget suksess. Evalueringen var entydig positiv. Vi vet ikke helt hva det var som traff oss, men vi ble slått ut, er ordfører Nielsens forklaring på hvorfor suksessen brått tok slutt.

Ordføreren sier Ap jobbet med denne saken lenge før de kom i posisjon høsten 2015, men at det er et tverrpolitisk krav at UiT restarter suksessen med desentralisert sykepleierutdanning i Alta. I planen inngår et samarbeid med Sør-Varanger.

– Alta og Kirkenes er litt i samme båt. Det bygges opp omfattende helsetilbud og det vil bli økende mangel på sykepleiere og vernepleiere, noe som er situasjonen også i mindre kommuner. I Alta vil både Alta Nærsykehus og det nye omsorgssenteret øke behovet for helsepersonell. Det må UiT gjøre noe med, sier ordføreren som har jobbet tett med saken sammen med Hilde Søraa.

Sistnevnte er i tillegg til å være politiker også jordmor og en del av helsevesenet i Finnmark som sliter med å få tak i sykepleiere.

Støtte fra Giske

For vel ett år tilbake fikk Søraa og Nielsen nestleder i Ap og leder av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomitè, Trond Giske, opp til Alta. De ga han en grundig orientering om situasjonen rundt sykepleierutdanningen.

– Jeg kan ikke nok om de lokale forholdene til å si ja eller nei til om det var fornuftig å stoppe sykepleierutdanningen i Alta for å samle den i Hammerfest. Det som er viktig for kommunene i Finnmark er at vi sikrer god tilgang på kompetent helsepersonell, og da er min erfaring at desentraliserte tilbud er en type utdanning som er viktig for å kunne sikre også mindre distriktskommuner kompetanse, var Giskes reaksjon overfor Altaposten.

Har ikke penger

Da prøveprosjektet med bachelorutdanning innen sykepleie ble stoppet etter tre års prøvedrift, ble det offisielt kun vist til manglende finansiering fra universitetets side. Derfor jobbes det med å få finansiert en ny permanent desentralisert utdanning.

– Det er ikke noen konflikt mellom sykepleierutdanningen i Hammerfest og en desentralisert utdanning i Alta og Kirkenes, påpeker Alta-ordføreren.

Hun har allerede tatt opp sykepleierutdanningen som viktigste sak da hun som ordfører tidligere i vinter møtte UiT-rektor Anne Husebekk i et dialogmøte. Noen lovnad fikk ikke ordføreren, men forventer at UiT-tar samfunnsutfordringen på alvor.

Får støtte fra Høyre

Utdanningspolitisk talsmann for Alta og Finnmark Høyre, Kristen Albert Ellingsen, er vara til UiT-styret. Han har imidlertid ikke kunnet registrere at sykepleierutdanningen i Alta har vært oppe som sak for UiT-styret.

– Det er helt klart nødvendig å vurdere sykepleierutdanningen i Finnmark opp mot den generelle utfordringen hvor vi i framtiden vil ha stor mangel på sykepleiere og kompetent helsepersonell. I Finnmark er det helt opplagt at satsingen på Kirkenes sykehus og helsesatsingen i Alta vil fordre mange nye sykepleiere. Utdanningen vår må ha en link til de arbeidsplassene, sier Ellingsen.

Han gir full støtte til å få restartet den desentraliserte sykepleierutdanningen i Alta før han legger til:

– Restarten må imidlertid skje med bakgrunn i at vi allerede har en utdanning i Hammerfest. Det er viktig for meg å få fram.

Ordfører Monica Nielsen beroliger:

–  Vi ønsker ikke å ta noe fra sykepleierutdanningen i Hammerfest, og de vil beholde samme kapasitet som i dag. Samtidig får vi Nye Kirkenes sykehus og Alta nærsykehus med en rekke spesialiteter, sengeposter og ulike medisinske tilbud. Dermed er også utfordringen med praksisplasser løst.