Ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) har liten tro på statlig takk for sist etter Kvænangens rungende nei til sammenslåing.

Onsdag 25. mai gikk sambygdingene mann av huse og sa et kjempestort nei til å bli slått sammen med andre kommuner, men Kvænangens ordfører ottes ingen blåblå straffereaksjon av den grunn.

– De siste 10-15 årene har alle politiske signaler gått på at norske kommuner skal levere et likt tjenestetilbud. Landets politikere ønsker ingen inndeling i a og b kommuner, hvor noen lever i sus og dus og andre i manko og mangel, sier Losnegaard Mevik.

Gjort vår plikt

Prinsipielt er ordføreren ingen motstander av kommunereform. For Troms og Finnmark kan den være særlig nyttig, sier han, men sier at han samtidig er sterkt i mot kommunalminister Jan Tore Sanners (H) sentrale element; storstilt sammenslåing.

- Vi har gjort vår plikt og laget en intensjonsavtale med Alta og Loppa slik vi fikk beskjed om å gjøre, sier Losnegaard Mevik.

Må respekteres

Her fikk Kvænangen gjennomslag for kravet om å beholde et visst selvstyre i form av et kommunedelsutvalg, likevel sa folket altså nei i den rådgivende folkeavstemmingen.

– Det må vi respektere, sier han.

Oppslutningen på 60 prosent av de stemmeberettigete var også et signal som skal gjøre det vrient å sammenslå Kvænangen med tvang, uten betydelig misnøye blant innbyggerne, kan det klargjøres fra ordførerhold i Altas nabokommune.