Det har stormet rundt menighetsrådet i Kautokeino denne uka, etter et vedtak som går rakt imot Den Norske Kirkes øverste organ, kirkemøtet, og vil nekte vigsler av homofile eller lesbiske i sognets kirker. Menighetsrådsleder Aslak Anders N. Siri forsvarer overfor Altaposten vedtaket. Han understreker også at dette ikke er et hat-vedtak, ei heller at homofile/lesbiske ikke er velkommen i kirkene i Kautokeino:

– Det at vi ikke ønsker homofile eller lesbiske velkommen til oss, det stemmer ikke. Det er ikke sånn at vi stenger ute homofile, eller at vi «hater» dem. Det er overhodet ikke sant. De er syndere, på lik linje med deg og meg, og er selvfølgelig like velkommen i kirka. Men vi mener det ikke er støtte i skriftene, i bibelen, for ekteskap mellom likekjønnede. Det er dette vi ikke vil ha hos oss.

Advarer de homofile

Siri aksepterer at det å være homofil eller lesbisk innebærer at man føler kjærlighet overfor en med samme legning, og er heller ikke fremmed for at det «kan være» slik at man er født med en homofil legning. Men det betyr ikke at det er greit å vise denne kjærligheten og ikke minst inngå et ekteskap:

– De må omvende seg, som andre syndere. Det er ikke bare homofili vi advarer mot, samboerskap må det også advares mot, for det står i skriften at vi ikke skal leve sammen utenfor ekteskap. Det kalles for «hor» i skriften. Og det gjelder ikke bare homofile, det gjelder andre også. Vi er jo syndere alle sammen, i større eller mindre grad.

Må undertrykke begjæret

– Nå er det vel ikke et valg de homofile eller lesbiske har tatt, om de har kommet til verden som lesbisk eller homofil?

– Tror du man kan bli frisk eller kurert fra homofili?

– Vårherre har makt til det. Jeg har hørt noen si de mener det er en sykdom som man kan kureres fra. Og jeg tror Gud er mektig nok til å gjøre det. Men da må man be om det. Og den som ikke ber føler vel heller ikke et behov for det, sier Siri.

Jesu ord veier tyngst

Ifølge menighetsrådslederen skal bibelen, i alle fall det nye testamentet, tolkes ordrett.

– Nå er det noen som lever etter det gamle testamentet og det som står der, og mener vi bør ha dødsstraff og mye annet. Vi legger mest vekt på Jesu ord. Han sa for så vidt ikke at han var imot dødsstraff, men han ga beskjed om at den som var uten synd skulle kaste den første steinen. Jesus sa også «Gå, men synd ikke mer», det samme sier vi om homofile eller lesbiske, de må ikke synde mer så ikke verre skal skje med dem.

– Det er hårde bud for de homofile og lesbiske, dette?

– Det er jo det, men sånn er det. Det er også på dette grunnlaget kirken er bygget, på bibelens hellige skrift. Vi kan ikke begynne å bortforklare eller tolke vekk ord som er så klare som dette, hva angår ekteskapet mellom mann og kvinne.