Deler av torsdagens vedtak gjort av menighetsrådet i Kautokeino er ugyldig, mener biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme. Han sier til Altaposten at menighetsrådet i Kautokeino er nødt til å rette seg etter noe som vedtas på «høyeste nivå», Kirkemøtet. Vedtaket om å stenge kirkene for bruk til vigsel av «samkjønnede» par er ifølge han ugyldig.

– Kirkeordningen vår er slik at når noe er vedtatt for hele Den norske kirke, så gjelder det alle kirker og menigheter, sier biskopen til Altaposten. Menighetsrådet i Kautokeino har ikke hjemmel for å stenge dørene, understreker Øygard.

– Dermed kan man som homofil eller lesbisk la seg vie i ei Kautokeino-kirke, dersom man finner en prest fra et annet sted som er villig til å foreta vielsen?

Bestrider kirkemøtet

Sokneprest Bjarne Gustad mener biskop Øygard tar feil. Han begrunner dette med at vedtaket fra Kautokeino er hjemlet i Confessio Augustana fra 1530, ifølge kirken.no en av de fem sentrale lutherske bekjennelsesskrifter.

Kan lukke dørene

Gustad fortsetter med å si at det er den lokale menigheten som har råderett over «sine» kirkebygg:

– På regjeringen.no leser jeg at «Et hvert sokn skal ha sin kirke og eier den, med mindre annet følger av særskilt rettsgrunnlag». Når det på regjeringen.no står at «Kirken er menighetens gudshus» så tolker jeg dette dit hen at vi eier kirkebygget og har råderett over dette. Dermed er også vedtaket vi gjorde gyldig, sier soknepresten til Altaposten.

– Så biskop Øygard tar feil når han sier dere ikke har anledning til å lukke kirkedørene for ekteskapsinngåelse mellom to av samme kjønn?

– Ja, vi mener det, sier Gustad.