– Vi klore oss fast, og står han av til ny regjering kommer, sier ordfører Eirik Losnegaard Mevik.

Onsdag 25. mai stimet 600 kvænangsværinger til stemmelokalene fra steder som Alteidet, Burfjord, Badderen, Kjækan, Sørstraumen og Spildra, og 560 stemte nei.

At 60 prosent av de stemmeberettigete stilte, og at 92,8 prosent sa nei, får ordfører Eirik Losnegaard Mevik til å skrive i stein at her i gården blir det ingen kommunesammenslåing. Han har kommunestyret på lag.

I respekt for folket

Losnegaard Mevik bruker sterke ord om signalene fra kommunalministeren, hvor Jan Tore Sanner (H) mener at man som folkevalgt kan overprøve det folket sier i denne saken.

– Jeg respekterer det folket sier. Bare svært lav valgdeltakelse har relevans for om man går i mot beslutningen i en rådgivende folkeavstemming, sa ordfører til Altaposten, mange timer før resultatet var klart.

Beholde muligheten

– Det er min jobb å skape endring til det bedre, sier ordfører, som tror alt håp om vekst og utvikling er ute dersom hans naturskjønne kommune skulles slukes i en større enhet.

– Da går det kort tid før sentraliseringen er ytterligere forsterket, sier Losnegaard Mevik, fra et sted hvor folk er utrolig knyttet til sin kommune. Det går på følelse, men også på overlevelse, fordi 63 prosent av de arbeidsføre jobber i kommunen.

– Har det best som egen kommune, sier Arild Simonsen. Foto: Arne Hauge

På Joker i Burfjord finner vi Arild Simonsen bak kassa. Det er travelt i butikken, så han skal bort på kulturhuset i Burfjord og stemme etter jobb.

– Jeg vet hva jeg vil si, og var aldri i tvil. Vi har det best som egen kommune, sier Simonsen, som bor i Badderen og «pendler» den drøye mila over Baddereidet til arbeidsplassen.

– Vi har utfordringer vi som andre, men de kan vi løse, sier Arild.

– Nå er Burfjord ingen utkant, sier Gunn Blomstereng. Foto: Arne Hauge

– For oss som bor her er Kvænangen ikke usentralt, sier Gunn Blomstereng. Gunn er fra Kåfjord i Troms, men har 20 år bak seg i Burfjord. Hun jobber i barnehagen, og sier kommunen er trygg og god.

– Vi får ny skole, og vi har Gargo gamlehjem hvor folk blir sett og tatt vare på. Vi har kulturtilbud, er ivrige med ski og fotball, og har det veldig bra.

– Vi er urolige for å bli tilsidesatt, sier Gunn, som stemte nei. Hun stemte Alta på det andre spørsmålet. På grunn av flyplass, nestensykehus, sjelden uværsstengt vei, slike forhold.

– Det er kun Kvænangen som gjelder, sier Kjell Kristian Johansen. Foto: Arne Hauge

Ambulansearbeider Kjell Kristian Johansen er gjennom liv og yrke nært knyttet både til Loppa og Alta. Men han valgte å bo i Burfjord i Kvænangen, og her vil han fortsette å være.

– Det handler også mye om følelsesmessig tilknytning, bekrefter Kjell Kristian, som også sitter i kommunestyret (Ap).

– Vi må bestå så lenge vi klarer, sier Lena Larsen. Foto: Arne Hauge

Lena Larsen dyttet inn stemmeseddelsen med ordfører til stede, og er hjertens enig med den politiske høvding.

– Jeg stemte for å bestå, sier Lena, som ikke vil si om hun sa Alta eller Nordreisa på det andre spørsmålet.

– Vi bor i en flott kommune. Jeg stortrives, sier Lena. På bildet ses hun sammen med valgfunksjonær Berit Kaasen Bjørnholt, en jobb Berit hadde felles med folk som Roger Hallen og Else-Karin Sandbakken.

Ekteparet Mary og Leif Henning Mikkelsen. Foto: Arne Hauge

– Et valg mellom onder? Da må det blir Alta. Kvænangsfjellet var stengt 43 dager i fjor.

Det sier ekteparet Mary og Leif Henning Mikkelsen, begge barnefødt på Stajord i Burfjord. Mary sier Kvænangen må bestå, mannen er mer usikker.

– Det er både for og i mot for min del. Det kan godt være vi har stemt forskjellig, sier Leif Henning, som støtter kona i en sak. Kvænangen er en veldig bra kommune å bo i.

– Vi føler nok mer tilhørighet til Alta, om vi måtte velge. Lettere å dra dit, og tunnell gjennom Kvænangsfjellet blir ikke i vår levetid, sier de.