Torsdag vedtok menighetsrådet i Kautokeino å stenge dørene for homofile og lesbiske som ønsker å gifte seg i kommunens kirker. Ifølge avisa Dagen lyder første punkt i vedtaket «våre kirkehus stenges for bruk til vigsel av samkjønnede par», mens det i punkt to står at «alle kirkelige ansatte fritas fra å medvirke til dette». Den lokale presten og tolken oppfordres videre til å avstå fra å medvirke til slike ekteskap.

– Gjør ikke jobben sin

Vedtaket får lesbiske Anne Risten og Ailin Therese Gaino Sara til å reagere sterkt. Overfor Altaposten er de to samstemte om at de synes vedtaket er tragisk:

– Det er veldig dumt at det blir slik. Om du er lege og får inn en homofil pasient, så kan du ikke nekte å behandle pasienten fordi du er imot homofili. Da ville du fått sparken på dagen! Jeg mener det er det samme for prester som nekter å vie homofile. Slike prester gjør ikke jobben de er ansatt til å gjøre, slik jeg ser det. Og når de ikke klarer å gjøre jobben sin, da burde de funnet seg et annet yrke, mener Anne Risten.

Endrer dåpsplaner

Etter å ha blitt foreldre i mars hadde de ekteparet planlagt å gjennomføre dåpen i kirka i Anne Ristens hjembygd Kautokeino. Slik blir det ikke.

– Med dette vedtaket sier de i grunn at lesbiske og homofile ikke er velkomne i kirka. Slik føler i alle fall jeg det, sier Ailin Therese.

– I juni skal vi døpe jenta vår, og vi hadde tenkt å gjøre dette i Kautokeino kirke. Men sånn som kirkas representanter tidligere har uttalt seg om homofile, og slik menighetsrådet uttaler seg nå, så avstår vi fra det. Vi skal døpe henne i Alta, sier Anne Risten.

– Vi føler det blir mer riktig av oss å døpe henne i Alta. Vi ønsker ikke å være i en kirke der vi tydeligvis ikke er velkommen, legger Ailin Therese til.

Hyklersk av menighetsrådet

Overfor Altaposten spør Anne Risten om menighetsrådet i Kautokeino innser at de opptrer hyklersk, ved å legge stor vekt på deler av bibelen og ignorerere andre deler – deler som ikke passer ens eget levemåte og personlige tro:

– Det står i bibelen at man skal være mann og kvinne, men det står mye annet i bibelen også – blant annet ganske så konkrete leveregler som både menighetsrådet i Kautokeino og andre kristne ser bort fra. De ser bort fra det som ikke passer til deres livsstil og følger det som passer dem.

Hun mener det er hyklersk å i det ene øyeblikke si man følger bibelen og deretter velge å se bort fra store deler av den.

Ville valgt kirka

I 2014, da Anne Risten og Ailin Therese giftet seg, valgte de å gjøre dette borgerlig, ved tinghuset i Alta. De ville valgt annerledes om de skulle giftet seg nå:

– Hadde det vært i år vi skulle gifte oss, så ville vi valgt kirkevigsel. Vi er begge oppvokst i kristne hjem, og har lært at man «skal» gifte seg i kirka. Men i 2014 var det slik at vi måttet funnet en prest som ville vigsle oss, og ta det opp med han eller henne personlig. Vi orket ikke å ta den runden, men nå som det er vedtatt at kirka skal vie homofile så er det blitt mer akseptert. Om en prest velger å si nei, så vet vi at det finnes andre som vil si ja.

– Mye ok i vedtaket

Altaposten har forsøkt å få kommentarer rundt menighetsrådets vedtak, fra flere tilknyttet kirken i Kautokeino.

Kirkeverge Jan Ole Buljo vil ikke kommentere saken overfor Altaposten, men henviser til menighetsrådsleder Aslak Anders Siri. Siri hadde ikke tid til å snakke med oss grunnet en forestående flyvning – men vil uttale seg senere i dag.

Vi har ikke fått tak i sogneprest Bjarne Gustad – som fra prekestolen har kunngjort at han ikke godtar ekteskap mellom lesbiske eller homofile.

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme har heller ikke besvart våre henvendelser. Men til avisa Dagen sier Øygard at det er «mye som er helt ok i menighetsrådets vedtak»:

– De kan godt stille de ansatte fritt i denne saken, og de kan anbefale prester å ikke delta i vielse av likekjønnede par. De kan også godt be oss biskoper om at vi skal omvende oss. Men kirkeordningen er slik at når det er godkjent en liturgi i Kirkemøtet, så gjelder den i hele kirka. Dessuten er det jo ennå ikke vedtatt noen ny liturgi, så menighetsrådet i Kautokeino er tidlig ute sånn sett.

Kan ikke stanse homovigsler

Øygard sier til Dagen at menighetsrådet derimot ikke kan nekte at det foretas vielser mellom likekjønnede i deres sogn.

– De kan ikke si det når Den norske kirke har en sånn ordning. Da gjelder den også i Kautokeino. Derfor blir et slikt vedtak på dette punktet ikke annet enn et synspunkt, og setningen om at de ikke godtar vielse av likekjønnede i sine kirker, kommer i strid med kirkeordningen, sier biskopen til avisa Dagen.