Stortingsrepresentant Pedersen hadde følge av leder Steinar Karlstrøm fra  Alta Arbeiderparti da hun fredag var på møte hos Alta IF på Aronnes.

– Det å engasjere frivilligheten er en av utfordringene for å få til god integrering. Jeg tar viktigheten av slike prosjekter med meg til min stortingsgruppe, sa Pedersen, etter å ha hørt Marianne Hanssen fortelle om viktigheten av en koordinator dersom integrering skal realiseres.

Marianne har fått Alta IF og Alta menighet med på lag, og stillingen er realisert. Hun hadde sin første arbeidsdag som integreringskoordinator samme dag som møtet fant sted, med arbeidssted ved Alta menighet i Nordlyskatedralen.

Imponert

– Jeg ønsker dere masse lykke til, sa Helga, som sterkt håpet at øvrig finansiering kom på plass, slik at stillingen kan økes fra dagens 20 prosent.

– Et utrolig bra prosjekt som vil bidra til integrering av mindreårige asylsøkere og bosatte flyktninger, lød Steinar Karlstrøms kommentar etter at Marianne hadde fortalt om planene.

Han sier han ble imponert over jobben Alta IF her har gjort.

– En veldig godt gjennomarbeidet plan, sier partilederen, som minner om at kommunen snart skal vedta sin flyktningplan, hvor det nettopp handler mye om å få frivilligheten inn i inkluderingen.

ØNSKET ALTA LYKKE TIL: – Jeg tar viktigheten av slike prosjekter med meg til min stortingsgruppe, sa stortingsrepresentant Helga Pedersen da hun fikk høre om planen her i Alta. Foto: Steinar Karlstrøm

– Artig å få skryt fra politikerne, sier daglig leder i Alta IF, Anne-Grethe Lillemoen.

– Vi har også fått 100.000 kroner fra Utlendingedirektoratet, til formål som  medlemskontingenter, treningsavgifter og treningsklær, sier Lillemoen.

Prosjektet har også søkt kommunen om lønnsmidler, 160.000 hvert år i tre år med mulighet for forlengelse, og Alta menighet har via bispedømmet allerede bevilget 100.000 kroner i lønnsmidler, hvert år i tre år. Alta Røde Kors er også inne med midler, bekrefter initiativtaker Marianne Hanssen, som nå håper de andre inviterte aktørene vil spille med på lag.

Felles oppgave

– Det var veldig kjekt at Helga ville komme, ei jordnær og flott dame og vi takker for rosen hun ga, sier Marianne, som etter et Kenya-prosjekt ønsket å bidra lokalt.

– Jeg tror mange i Alta har lyst å bidra til integrering, men tror det trengs en koordinator for å legge ting godt til rette, sier hun.

Å lykkes med bosetting og integrering av innvandrere ses på som en oppgave og utfordring for hele altasamfunnet. Planen er, kort fortalt, å få asylsøkere og flyktninger i Alta med på eksisterende og nye aktiviteter i regi av menigheten, idrettslagene, frivillige organisasjoner og kommunen.

– Å få stillingen forankret i Alta menighet er positivt. Det viser en kirke som tar tak i samfunnsaktuelle tema og som ser mennesker, sier Hanssen, ansatt i flyktninghelsetjenesten samt kjent for langpasningen til Afrika i form av pengeinnsamling til kvinnefotball i Kenya.