Håndballfamilien i Nord-Norge blir stadig større, og spesielt i Finnmark går det så det suser. Ifølge klubbrådgiver Eirik Engelsen har håndballaktiviteten i landets nordligste fylke økt med utrolige 50 prosent på to år.

Samarbeider med fotballen

Ikke uventet er det Bossekop ungdomslag som leder an. Totalt 132 lag er påmeldt til seriespill kommende sesong, der BUL står for 32 av disse. Det er fantastiske tall både for klubbledelsen og håndballforbundet region nord.

– Jeg er vanvittig imponert over den jobben som gjøres i klubbene i Finnmark. At BUL alene stiller med 32 lag i seriespill til høsten er intet mindre enn fantastisk. Men jeg må også skryte av de mindre klubbene som har bidratt til denne økningen. For eksempel har Stein håndball i Hammerfest meldt på åtte lag, noe som er meget gledelig, kommenterer Eirik Engelsen.

– Vi har dyktige trenere og ivrige foreldre som tenker bredde fremfor å toppe lagene. Det gjøres en helhjertet jobb på alle nivåer i klubben, og ikke minst har vi et godt samarbeid med fotballgruppa. Vi tilpasser aktiviteten, noe som gjør det mulig for ungene å drive med begge deler. I tillegg har vi to seniorlag som inspirerer de yngre utøverne til å holde på lenger, forteller en stolt Lotte Bellika, som er sportslig leder i BULs håndballgruppe.

Vest-Finmark klart størst

Ikke overraskende er det Vest-Finnmark som har flest lag i seriespill. Fra 66 lag i 2014/2015-sesongen er det nå 95 lag som skal i aksjon på de ulike alderstrinnene. Øst-Finnmark har økt fra 22 til 37 lag i samme periode. Som nevnt er det BUL som er størst i vest, mens Vadsø Turn regjerer i øst. De har 19 lag med i seriespill kommende sesong. Alta IF er fylkets neststørste klubb med 26 påmeldte lag. Alle disse klubbene opplever en fin økning fra i fjor.

– Det er jo helt råe tall. De større klubbene har sammen med oss i forbundet hjulpet frem de mindre aktørene, noe som gjør at vi nå har med lag fra Hammerfest, Karasjok og Tana. Samarbeidet har fungert utmerket. Vi har hatt en felles forståelse for hvordan vi skal få økt aktiviteten i fylket, og det er moro å kunne konstatere at strategien har vært vellykket. Det blåser en deilig håndballvind over Nord-Norge for tiden, smiler Engelsen fornøyd.

Mange av klubbene var skeptiske da fylkets klubbrådgiver ble «tvangsflyttet» fra Alta til Tromsø. Heldigvis har ikke det påvirket aktiviteten i negativ forstand.

– Det første jeg gjorde etter at jeg flyttet til Tromsø var å ta en lengre rundtur med klubb-besøk i Finnmark. Det blir større reisebelastning på meg, men det lever jeg godt med så lenge aktivitetspila peker oppover. Vi skal nok klare å opprettholde det gode samarbeidet også i fremtiden, sier Engelsen.

Får skryt for sportsplanen

Lotte Bellika retter en stor takk til alle som bidrar til aktiviteten i håndballgruppa.

– Foreldrene viser et kjempeengasjement, og den stå på-viljen er vi helt avhengig av for å få hjulene til å gå rundt. Vi har jo ikke fått flere treningsflater utenom Gnisten, som bare kan huse de aller yngste. Så vi må starte treningene i BUL-hallen allerede i 14.00-14.30-tiden på ettermiddagene. Det betyr at flere trenere må ta fri fra jobb for å trene ungene, sier Bellika, som også mener styret i håndballgruppa fortjener skryt.

– De har utarbeidet en sportsplan som spesifikt tar for seg hva vi ønsker å gjennomføre på de ulike alderstrinnene. Den er til god hjelp og gir trenere, oppmenn, foreldrekontakter og andre ressurspersoner rundt lagene trygghet og veiledning. Vi har fått mye skryt for sportsplanen både fra andre klubber og forbundet, avslutter hun.