Det bekrefter hovedutvalgsleder for utdanning, Johnny Ingebrigtsen (SV). Han peker på at fylkeskommunen bruker tosifret antall millioner i året på en oppgave Staten verken betaler for eller pålegger fylkeskommunen.

– Lovmessig har vi ikke noe ansvar for å skaffe hybler til borteboende. I en svært presset økonomisk situasjon for utdanningssektoren vurderer vi faktisk å kaste kortene som hybeleier og formidler, sier Ingebrigtsen.

SV-eren som har det daglige politiske ansvaret for utdanningssektoren medgir at dette ikke er en situasjon han er komfortabel med.

– Juridisk ansvar er en ting, moralsk ansvar noe annet. Min linje er at fylkeskommunen ikke skal kaste kortene, men finne akseptable løsninger for de mange i Finnmark som er helt avhengig av å reise tidlig hjemmefra for å få seg videregående utdanning, sier han.

Møte i Alta

For kort siden møtte Ingebrigtsen Altas ordfører Monica Nielsen og Anita Håkegård Pedersen samt hovedutvalgsleder Hilde Søraa. På møtet i Alta var også fylkeskommunen representert med Ole Håkon Haraldstad fra opplæringsavdelingen. Møtet kom i stand etter at kommunen allerede i desember ba å få en dialog med fylkeskommunen for å løse hybelkrisen i Alta.

–  Fra vårt ståsted som vertskommune for mange ungdommer som kommer til Alta for å gå på skole, ser vi det som en selvfølge at antallet hybler i Finnmark må økes. Det må på plass en aktiv tilrettelegging rundt de største videregående skolene i Finnmark, da det er her majoriteten av ungdom fra hele fylket tar sin utdannelse, påpeker Nielsen, Håkegård Pedersen og Søraa overfor Altaposten.

Ute av kontroll

Situasjonen har vært ute av kontroll på de største skolestedene Alta, Hammerfest og Kirkenes. I Kirkenes forteller Ingebrigtsen at elever måtte ta til takke med gymsalen på skolen i tre uker i påvente av å finne seg en hybel.

– For meg er det innlysende at gode boforhold for borteboende elever er viktig for å sikre god opplæring. Det er ulogisk dersom forskerne har rett i at vi ikke vil finne dette igjen i frafallsstatistikken hos fylker som har mange borteboende elever. Skal vi få bedre resultater og flere til å fullføre utdanningen i Finnmark, må vi finne gode løsninger for borteboende elever, klargjør Ingebrigtsen.

Budsjettene kuttes

Allerede på fylkestingets møte i juni må politikerne ta ned 2016-budsjettet med over 20 millioner kroner. Det skulle vært gjort da budsjettet ble vedtatt før jul, men politikerne fant ikke pengene og skjøv problemet foran seg. Ifølge Ingebrigtsen stopper ikke elendigheten her. De neste årene viser analysen at det må tas grep for å bringe kostnadene ytterligere ned, anslått til et tosifret antall millioner kroner årlig.

– Årsaken er endringer i inntektssystemet og at Finnmark har fått vanskeligere kår, hevder Ingebrigtsen.

Administrasjonen regner nå på spreng på innspill fra både posisjon og opposisjon, samt forslag fra rektorene til besparelser.

– Står vi foran en ny runde med ostehøvelen?

– Det vurderes både virksomhetskutt og effektivisering av linjestrukturen, så det er ingen ny runde med ostehøvelen, klargjør Ingebrigtsen.

– Alta kommune vil at fylkeskommunen skal bygge hybler, eller eventuelt ombygge lokaler nær skolen til elevhybler. Er du klar til å sette i gang?

– Vi har allerede forslag til en avtale med Arktisk studentsamskipnad som vil gi oss 64 hybler i Komsa, men avtalen er lagt på is på grunn av den økonomiske situasjonen. I tillegg skal administrasjonen legge fram en helhetlig sak om fylkeskommunens ansvar og hybelsituasjonen i Finnmark. Før fylkestinget på senhøsten har behandlet saken vil ingenting skje eller bli besluttet, fastholder Ingebrigtsen.

– Nå er det Altas tur!

Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap) mener Alta må få det lenge etterlengtede hybelløftet snarest:

– Ungdommene blir presset ut i et svært dyrt leiemarked i Alta. Vi er svært utålmodige på vegne av elevene, og krever at fylkeskommunen tar grep. Det er i tillegg viktig at det er et nettverk rundt elevene, ikke bare gode boforhold. Boløsninger må tilknyttes voksenpersoner som følger opp ungdommen, slår Nielsen fast og legger til:

– Hybler står ferdig både i Hammerfest og Lakselv. Nå må det være Altas tur. Vi er på overtid allerede med tanke på en prekær hybelsituasjon.

  • Alta kommune har fått utredet en ombygging av det gamle Elektro-bygget like ved Finnmarkshallen. Prosjektet som er presentert for fylkeskommunen kan gi rundt 70 elevhybler, sosiale rom og areal tilrettelagt for driftspersonell. Prosjektet hadde en kostnadsramme på 60 millioner kroner inklusiv moms. Det har vært jobbet med momsfritak lik det som er for studenthybler, men regjeringen har ikke vært villig til å endre reglene. Dermed er prosjektet foreløpig skrinlagt fra fylkeskommunens side.