Trodde du at Kreta-vraket var et enestående eksempel. I Mathisfossveien er det dobbelt opp.

– Jeg syns eierne bør pålegges å fjerne vrakene, sier en beboer fra området.

Midt i glaninga

Campingvognene ligger få meter fra Mathisfossveien, og ble i løpet av vinteren redusert til et svært så skjemmende syn for den som tar turen innover mot kraftstasjonen og Kåfjordbotnen. En beboer i Kåfjord har merket seg forsøplingen, og er kjent med at kommunen også tidligere har blitt varslet om saken.

– De skal ha svart at det ikke er kommunens ansvar, sier beboeren, som helst ønsker å være anonym.

– Jeg så nylig i avisa at varaordføreren reagerte sterkt mot ei knust campingvogn på Kreta. Derfor tenkte jeg å tipse dere og si at den vogna er ingen ting i forhold til dette, et søppelhav i Kåfjords nærmiljø, sier vår tipser.

Før høsten

Den første vogna dukket opp for flere år siden, har vi fått det forklart, og sist vinter fikk den selskap. Snørydding ble senere utført, og i prosessen ble vognene presset i hop med hjullaster.

– Når det først blir etablert en sånn plass, blir det fort til at det utvikler seg med mer og mer søppel. Vrakplassen bør ryddes før høsten, for stormene er sterke her i Kåfjord, og da vil isolasjon og annet ta til å fyke omkring, sier kåfjordingen.

– Dungen er full av metall med skarpe kanter, til fare både for folk og dyr. Jeg håper Alta kommune inspiserer saken, og at de nekter å se seg fornøyd med hvordan det nå ser ut, sier vedkommende, som tror vognene ligger på grunn eid av Finnmarkseiendommen.

– Skal bruke vår myndighet

Alta kommune lover å følge opp saken.

– Dette ser ut som en opplagt sak som vi kommer til å følge opp. Dette ser helt forferdelig ut. Vi drar på befaring med en gang, og starter deretter saken sier spesialkonsulent Bjørnar Strøm-Hågensen ved miljø, park og idrett.

Bjørnar Strøm-Hågensen. Foto: Tom Skoglund

Normal saksgang etter befaring er å framskaffe dokumentasjon.

– Her setter vi pris på informasjon fra publikum, og deretter følger vi saken opp overfor den ansvarlige, sier Strøm-Hågensen. Han bekrefter at han deler den nulltoleranse varaordfører Anita Håkegård Pedersen ga uttrykk for i Altaposten sist tirsdag, og at det også er Alta kommunes generelle syn på saken.

– For øvrig startet vi formell sak på vogna på Kreta allerede i vinter, sier han.

Hver sak unik

Saken er at kommunen kan ikke bare «rydde og sende regning.» Strøm-Hågensen sier at for å ha rettslig grunnlag, så kreves det formell saksgang. Dette også fordi eier har rett til å forklare seg, samt få en sjanse til å rydde opp.

– Dernest kan vi varsle pålegg om rydding, og i neste omgang varsle tvangsrydding og utstede tvangsmulkt, sier Strøm-Hågensen.

Han sier at hver sak er unik i alvorlighetsgrad, og at man i særskilt skjemmende saker strammer kraftig inn tidsmessig.

– Vi har blitt ganske gode til å knipe inn på fristene. Og slik det her ser ut, i et friluftsområde hvor det også bor folk, blir vi neppe særlig romslige, bekrefter han.

Må rydde uansett

– Vi har et mål om pent og ryddig nærmiljø, og det er riktig oppfattet at vi er på hugget, sier Strøm-Hågensen. Han bekrefter det som sies, nemlig at slike vrakplasser ofte utvikler seg med mer søppel.

– Vårt prinsipp er at det er forurenser som skal betale. Her skal vi finne de ansvarlige, gi vår vurdering i brevs form, og deretter bruke vår myndighet, sier han.

At vognene eventuelt står på grunn eid av Finnmarkseiendommen, spiller mindre rolle.

– Det har lite å si, det må ryddes uansett. Det kan i noen saker være en fordel at vi er grunneier, men uansett skal vi ha det rent og pent i vår kommune, sier han.