For ei drøy uke siden stengte hovedverneombudet i Kautokeino kommune, Svein Ole Sandvik, kulturbygget i kommunen, hvor Beaivvas har sine øvinger og forestillinger. Bakgrunnen for stengingen var mugg, vannlekkasjer og sopp og råte.

Pakket inn

Nå har et spesialfirma, som tar seg av muggsopp og råteplager, pakket inn deler av bygget hvor muggsoppen var mest påfallende. Det betyr at før man får en permanent utbedring av muggsopplagene, kan deler av bygningen hvor Beaivvas og biblioteket holder til tas i bruk igjen.

– Jeg diskuterte i går saken med kommunen og vi er enige om at deler av kulturbygget kan tas i bruk igjen, siden det er gjort en såpass stor jobb med innpakking av de områdene hvor det var mest mugg og sopp, sier hovedverneombud Svein Ole Sandvik. Han berømmer kommunen for å ha satt i sving spesialister på muggsopp for å få bukt med problemet. Dette firmaet har vært i sving både ved skolen, hvor klasserom er stengt og ved kulturhuset.

Avstengt

Sandvik forteller at det fortsatt er deler av kulturhuset som  ikke kan brukes, men dette er da sperret av.

– De områdene som er pakket inn for å hindre videre spredning av muggsopp er nå klarert for at folk skal kunne arbeide der og det betyr at Beaivvas igjen kan øve i den delen av kulturbygget hvor det ikke er sperret av på grunn av muggsopp, råte eller fortsatt fukt sier hovedverneombudet. Dette er avklart med Mycoteam som har vurdert omfanget av soppskadene, sier Sandvik.

– Arbeidstilsynet har også vært inne i bildet, hva er deres konklusjon?

– Arbeidstilsynet har gitt meg beskjed om at de ikke overprøver hovedverneombudets beslutning om å stenge de lokalene som ble stengt. Når det gjelder det ene klasserommet ved skolen i bygda, så er det der en vegg som må åpnes for at man får fjernet muggsopp. De områdene som nå er pakket inn må man eller starte arbeidet med å sanere så snart det lar seg gjøre, sier Svein Ole Sandvik til slutt.