Både Alta-politikerne og Vestfinnmark regionråd har reagert sterkt på planene om å flytte ett av ambulanseflyene fra basen i Alta til Tromsø. Frykten er redusert akuttberedskap.

Nye avtaler

Stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap) valgte etter oppslagene i Altaposten å be om en skriflig besvarelse fra helseministeren når det gjelder helseforetakets plan for ambulanseflyene. Det er Luftambulansetjenesten ANS som på vegne av de fire regionale helseforetakene skal inngå nye avtaler for tjenester. Dagens avtale utløper 30. juni 2019. I løpet av neste sommer skal det inngås nye avtaler, med varighet frem mot 2030.

Summen er positiv

Helseminister Bent Høie (H) konstaterer at Helse Nord mener flytting av dagflyet til Tromsø og omgjøring til døgn jetfly vil styrke luftambulansetjenesten i Finnmark.

– Sett fra Tromsø og nordover vil man øke fra tre til fire døgnfly. I et helhetlig perspektiv vil summen av ny helikopterbase på Evenes og nytt redningshelikopter på Banak gi et bedre tilbud til befolkningen, heter det i svaret fra Høie, som setter sin lit til at foretaket har den beste løsningen.

– Jeg legger til grunn at Helse Nord har gjort en helhetlig vurdering, som samlet vil styrke ambulansetjenesten i området. Det blir understreket at det fortsatt skal være ett ambulansefly stasjonert i Alta, med tilstedevakt døgnet rundt.

Jetfly

Det blir videre hevdet at innføring av et langdistransefly i Tromsø (jet) vil effektivisere tjenesten.

– Endringen er også strategisk viktig for å ivareta bedre beredskap på Svalbard, blir det påpekt.

Alta har videre en flyplass med lang nok rullebane for et slikt jet-alternativ.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Flere andre forhold blir også framholdt som viktig, blant annet at 75 prosent av dagens aktivitet berører Tromsø. Det viser virksomhetstallene for dagflyet de siste tre årene.

– Tromsø er et strategisk knutepunkt for flyambulansetjenestene, heter det i begrunnelsen. Når det er behov for høyere kompetanse og spesialustyr, eksempelvis kuvøse, befinner dette seg i Tromsø.

Ikke beroliget

Kåre Simensen er likevel bekymret over at Alta og Finnmark mister ett fly.

– Umiddelbart står jeg fremdeles på at dette er en reduksjon i vår akuttberedskap. Og en oppbygning av spesialisthelsetilbudet slik det referer til er positivt, men da må det være på permanent basis også i Alta, påpeker Simensen.

Han mener Helse Nord må komme på banen og si hva det vil si helt konkret om hvilket innhold de legger i «utvidelse av spesialisthelsetilbudet», som også er av de viktigste begrunnelsene.

– Ambulerende spesialister vil etter mitt syn ikke være godt nok. Men her bør helse Nord tegne og forklare befolkningen om hvilke konsekvenser endring av ambulanseflyberedskapen få for Finnmark, mener Simensen.