Enhetsleder for helse i Kautokeino kommune, Sara Kristine Loso, mener kommunens oppsigelse av henne er rettsstridig. Hennes advokat Tore Trygve Dahlstrøm har stevnet kommunen for Indre Finnmark Tingrett og krevd at oppsigelsen kjennes ugyldig.

Ingen kommentar

Kautokeino kommune er representert ved advokatselskapet Steenstrup Stordrange, der det er Kjersti Holum Karlstrøm som har saken. Jens Johan Hjort, som er advokat i samme selskap, skriver i en epost til Altaposten i dag at «tilsvar er foreløpig ikke er inngitt. Tilsvarsfristen utløper om tre uker.»

Loso har ved siden av jobben som enhetsleder for helse, steppet inn som sykepleier ved helsesenteret når det har vært mangel på folk. Rådmannen i Kautokeino, Kent Valio, ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til kommunens advokat Kjersti Holum Karlstrøm.

– Jeg kan bekrefte at det foreligger en oppsigelse av arbeidstaker ansatt i Kautokeino kommune. Kautokeino kommune ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere denne saken ytterligere siden saken verserer for domstolen, svarer advokat Holum Karlstrøm når avisa har bedt rådmannen om en kommentar.

Startet i fjor

Saken som har ført til oppsigelsen av Loso som enhetsleder for helse i Kautokeino kommune, skriver seg tilbake til møter mellom Loso og rådmann Kent Valio om overtidsutbetalinger i kommunen.

Losos advokat skriver at et møte mellom Valio og Loso 2. desember i fjor handlet om hennes overtidsbetalinger i kommunen. «Rådmannen ønsket Losos syn på at hun siden 2010 hadde jobbet overtid som sykepleier i kommunen når dette hadde vært påkrevet av bemanningsmessige grunner.»

På møtet var Loso representert sammen med rådgiver Aud Larsen fra Norsk Sykepleierforbund (NSF). Fra kommunen deltok rådmannen sammen med assisterende rådmann Karin Hætta.

Advokat Tore Trygve Dahlstrøm, som representerer Sara Kristine Loso, skriver at han har forsøkt å begrense framlegg av dokumentasjon, men skulle nødvendig dokumentasjon være utelatt, overlater han til saksøkte, altså Kautokeino kommune, å legge dette fram som bevis i saken.

Losos advokat har ført opp en rekke aktuelle nåværende og tidligere ansatte i Kautokeino kommune som vitner, dersom det blir en arbeidsrettssak til slutt.

Med stevningen følger 46 ulike bilag, som er alt fra epost-utvekslinger, møtereferater, reglementer, protokoller og brev.

«Usaklig og ugyldig»

Enhetsleder Sara Kristine Losos advokat skriver i stevningen til Indre Finnmark Tingrett at oppsigelsen er usaklig og må kjennes ugyldig. Han viser til Arbeidsmiljølovens paragraf 15-12 med henvisning til paragraf 15-7. Og i stevningen heter det:

«Saksøker vil hevde at anvisning og utbetaling av overtid som sykepleier er foretatt i henhold til kommunens retningslinjer, avtaler og praksis. I tillegg til det som fremkommer av de skriftlige bevis som er fremlagt i saken, vil dette belyst gjennom vitneforklaringer.»

Losos advokat vil ellers ifølge stevningen «anføre at de forholdene som er knyttet til hennes utførelse av sin stilling som enhetsleder ikke gir grunnlag for oppsigelse. Arbeidstaker krever å stå i stilling under sakens gang, jf arbeidsmiljøloven 5 15-12. Arbeidsgivers saksbehandling har vært mangelfull og lovstridig. Arbeidstaker krever erstatning for ikke-økonomisk tap etter arbeidsmiljølovens regler om erstatning. Arbeidstaker er så langt ikke påført økonomisk tap. Det tas forbehold om å kreve erstatning for et eventuelt økonomisk tap.», heter det i stevningen.

Og kommunens advokat, Kjersti Holum Karlstrøm, svarer på vegne av kommunen at de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere, fordi saken er brakt inn for retten.

  • Det er stadig tre uker igjen av fristen for tilsvar til stevingen som Sara Kristine Losos advokat Tore  Trygve Dahlstrøm har sendt Indre Finnmark Tingrett.