Trude Søderholm & Co ønsker å bli nybyggere i Alta sentrum. «Selskap under stiftelse» ved ledelse av Søderholm har søkt om å få kjøpe tomta B8, som ligger vest for Løkkeveien og kirkeparken. Tomta tilhører randsonen av Alta sentrum, som er planlagt bygd først når alt øst for Løkkeveien er fylt opp.

I områdeplanen for Alta sentrum er det tatt inn en formulering som tilsier nettopp at den tidligere industridelen av sentrum bør være tatt i bruk før man tildeler tomtene i dette området.

Høyt prisnivå

Men for Søderholm og ei investorgruppe hun har med seg har det ikke vært mulig å få tak i noen tomter eller bygg i industridelen til en pris som er mulig å forsvare.

– Søker opplyser at forhandlinger om kjøp av eksisterende bygninger ikke har ført fram. Det indikerer at prisnivået på eksisterende bygningsmasse har satt en stopper for ønsket omdanning fra industri til forretning og bolig, fastslår kommunalleder Oddvar Konst i et saksframlegg til formannskapet.

Han innstiller derfor positivt på at man nå tar i bruk det siste nybyggerområdet i Alta sentrum ved å gi Søderholm & Co opsjon på tomta B8 i to år.

Hemmelig

Overfor Altaposten bekrefter Søderholm at det ikke er mulig å finne investeringsobjekter i Alta sentrum som er økonomisk bærekraftige.

Trude Søderholm. Foto: Vidar Kristensen

– Slik markedet er nå framstår det som bedre å bygge nytt enn å kjøpe gammelt, sier hun.

– Men er ikke denne saken unntatt offentlighet, spør Søderholm deretter.

Grunnen til spørsmålet er at det er voldsomt mye hemmelighetskremmeri rundt prosjektet. I saksframlegget til formannskapet står det verken hvem medinvestorene hennes er, eller hvem som er potensielle leietakere.

– Du må gjerne spørre, men du får ingen svar om dette på nåværende tidspunkt, sier Søderholm.

Suksess i Protan

Søderholm er en av svært få kvinnelige toppledere i næringslivet i Alta. I en årrekke har hun drevet Protan Takservice med stor suksess. I årene 2010-2014 var overskuddet på 15 millioner, og samlet utbytte like stort. Selskapet har majoriteten av eierskapet sitt i Finnmark, deriblant Søderholm selv. Om det er herfra investorgruppen og kapitalen til prosjektet i Alta sentrum kommer fra, vil hun ikke si noe om.

– Men får vi opsjon på tomta så kan vi komme ganske fort i gang, opplyser Søderholm.

Det blir i så fall et prosjekt som i innhold og fasong vil ligne på nabobygget A12, ettersom tomta B8 er regulert til forretning med bolig på toppen.

– Det er av betydning for videre utvikling av Alta sentrum at transformasjonene av eksisterende områder fortsetter. Sett i lys av dette kan det være hensiktsmessig at kommunen åpner for noen alternativer for å få dette til. Administrasjonen er derfor positiv til å åpne for opsjon for B8 som et ledd i å skape ny vekst, heter det i saksframlegget.