Gruppeleder for Frp, Bengt Rune Strifeldt, hevder at han ikke er bitter for at han og resten av samarbeids-konstellasjonen Frp, Høyre, Venstre, Kp og Sp ble feid ut av ordførerkontoret etter tidenes mest dramatisk konstituering i Alta.

– Vi er ikke bitter selv om måten det skjedde på var usmakelig. Det er på innbyggernes vegne vi er skuffet. Alta kommune er gått fra å være en politisk velstyrt kommune til å bli en kommune der ingen tør handle, der den politiske ledelsen sitter med hendene i fanget og venter på at vi i opposisjonen skal ordne opp i kommunens utfordringer, sier Strifeldt.

Samarbeidslinje

Tirsdag samlet posisjonspartiene seg på kontoret til ordfører Monica Nielsen (Ap) etter at Altaposten ba om en samlet reaksjon på slakten fra posisjonen. Siden valget har de fremste Frp-politikerne, godt flankert av Rut Olsen (Kp), nærmest ikke åpnet munnen uten at det samtidig har blitt avlevert syrlige utfordringer til Nielsen og resten av ordfører-partiene.

– Vi har etter konstitueringen helt bevisst lagt opp til samarbeid og dialog med opposisjonen, nettopp med tanke på at  velgernes sammensetning av kommunestyret krever samlende løsninger til det beste for Alta. Selv om vi synes mange av påstandene og kritikken som reises er så urimelig at det blir mest dumt, er vi glad for at vi nå får en mulighet til å svare. Vi har gode svar og mye å slå i bordet med selv etter bare et halvt år i stolene, sier ordfører Monica Nielsen på vegne av samarbeidspartiene.

Forøvrig vil Altaposten presentere svarene fra posisjonen helhetlig i mandagens utgave.

– Politisk underskudd

Altaposten har ved flere anledninger, både direkte og indirekte, blitt gjort oppmerksom på  frustrasjon og irritasjon over jobben, eller det opposisjonen mener er manglende jobb, fra ordfører Nielsen og hennes team.

– Jeg har utfordret lokalavisa til å sette opp et politisk regnskap som viser hvordan regimet til Monica Nielsen har håndtert løftene, hva de har fått til og hvordan de framstår utad. Det ville blitt et regnskap med et dundrende politisk underskudd. Maken til tafatthet og manglende handlekraft har vi aldri tidligere sett i Alta kommune, hevder hærfører Strifeldt og klarer på ny ikke å dy seg:

– Ordføreren og hennes nærmeste står og sparker småstein i stedet for å komme i gang med jobben.

For bompenger

Venstres Trine Noodt er ikke mindre krass i sin kritikk av partiene hun stemte sammen med på slutten av forrige periode. Noe av hennes klareste kritikk er måten ordfører Monica Nielsen og hennes medspillere har håndtert saken rundt ny E6, eller avlastningsveien.

– Ordføreren må rydde opp i hva posisjonen med støtte fra Høyre egentlig har ment i denne saken. Er kommunestyrets forutsetning at ny E6 gjennom Alta er et statlig ansvar og at den skal realiseres uten bompenger? Ap hevder selv at vedtaket er et klart nei til bompenger, men det er betenkelig at de som styrer kommunen ikke har klart å kommunisere dette ut til sine partifeller i fylkeskommunen som er høringspart for Stortinget. Samferdselsansvarlig Geir Ove Bakken sier Finnmark prioriterer ny E6, men forutsetter at realiseringen skjer med delvis bompengefinansiering, slår Noodt fast.

– Hva gjør de på rådhuset?

Etter høstens dramatiske konstituering har det blitt et markert tøffere klima i det politiske miljøet i Alta. Det er mer regelen enn unntaket i store saker at kommunestyret deler seg og gjør vedtak med en stemmes overvekt etter de nye politiske skillelinjene. I tillegg kommer en rekke mindre oppgjør der det rettes angrep og kritikk mot enkeltpersoner. Siste eksempel er klagen fra Høyres Alex Bjørkmann på lederstilen til Otto Aas (SV) i hovedutvalget for drift og utbygging.

– Generelt går ikke vår kritikk på person, men vi etterlyser hva posisjonen gjør for å oppfylle lovnadene de har kommet med i valgkampen. I forrige periode var det en  stadig kritikk mot politisk ledelse for at vi ikke fulgte opp saker, og at ingenting skjedde til tross for at vi hadde frikjøpte politikere. I dag er situasjonen at vi aldri har hatt flere frikjøpte politikere, men de produserer historisk lite resultater. Vi lurer på hva politikerne på rådhuset egentlig bruker dagene til; de følger i alle fall ikke opp egne lovnader og viktige saker for Alta kommune, sier Strifeldt og legger til:

– Da vi styrte fungerte politiske ledelse med Laila Davidsen og Ronny Berg meget godt. De utfylte hverandre. Som Frp-er er jeg spesielt glad for den tilbakemeldingen som kom fra ulike deler av kommunen for jobben Ronny Berg gjorde som varaordfører. I dag har kommunen en ordfører og varaordfører som er lite synlig og konstant på etterskudd i ledelsen av kommunen.

Her er noen av ankepunktene fra opposisjonen, i tillegg til det som er nevnt ovenfor:

  • Fullstendig på hælene i omstillingen av økonomien i Alta kommune. Lovnadene fra «finansminister» Ole Steinar Østlyngen om 40-50 millioner kroner i årlig netto driftsresultat hevdes å være like realistisk som at det snør på Bermuda.

  • Opposisjonen frykter at den politiske ledelsen ikke vil evne å gjennomføre de planlagte investeringene som ble vedtatt under det blå-grønne styret i siste periode, deriblant omsorgssenteret, dag- og arbeidssenteret og barneavlastningstilbudet.

  • Manglende offensivitet når det gjelder å styrke Altas helsetilbud i forhold til akuttilbud og struktur på sykehustjenestene i Vest-Finnmark. Spesielt Ap har gjort en slett jobb mot sentrale politikere i Ap, der helsepolitisk talsmann Torgeir Michaelsen har sagt at ingenting skal endres i sykehusstrukturen, og at Alta ikke vil få støtte til å konsekvensutrede sykehusstrukturen. Svært sen reaksjon i kampen for å beholde to ambulansefly i Alta.

  • Posisjonspartiene har ikke gjort en god nok jobb inn mot sentrale myndigheter i saken med rullebaneforlengelsen.  Dermed står kommunen fortsatt uten avtale om å få tilbakebetalt millionene som er brukt på å fylle ut området.

  • Altas framtidige skolestruktur er fortsatt i det blå. De blå-grønne hevder internt at uenighet blant posisjonspartiene gjør at strukturen er kastet ut i en ny runde med utredninger. I mellomtiden utarmes skolen ved at det ikke er økonomi til å styrke kvalitet og innhold.

– Får resultater

Ordførerpartiene slår tilbake.

Varaordfører Anita Håkegård Pedersen. Foto: Jarle Mjøen

– Vi er veldig glad for at opposisjonen nå går ut med sin kritikk av det vi har gjort, eller ikke gjort, det første halvåret i posisjon. Det er helt legitimt og gir oss mulighet til å kommunisere ut jobben vi nå er i gang med å rydde opp etter et borgerlig eksperiment der de var så uenige om retningen og enkeltsaker at samarbeidet til slutt sprakk, sier Monica Nielsen (Ap), Anita Håkegård Pedersen (SV), Otto Aas (SV) og Ole Steinar Østlyngen (Ap).

Sammen med representanter for KrF og MDG har de tidligere på dagen vært samlet for å gi tilbakemelding på kritikken som nå kommer fra den borgerlige delen av kommunestyret.

– Våre svar vil fortelle hvilket arbeid som er i gang med å få en økonomi der Alta kommune kan nå målet om 40-50 millioner kroner i netto driftsresultat, og hva som er gjort i de øvrige sakene vi blir utfordret på. Det er stort sett positivt over hele linja. Vårt håp er at vi kan stå sammen om gode samlende løsninger i saker hvor det er viktig for Alta-samfunnet å få resultater, og at heller kan debattere og være uenig internt i politiske debatter.

Svarene fra posisjonspartiene er så omfattende at Altaposten vil presentere dem samlet mandag. En samlet posisjon slår imidlertid ring rundt ordfører Monica Nielsen (Ap) og ber opposisjonen stoppe hakkingen.

– Min respekt for Monica har bare blitt større etter månedene vi har jobbet sammen. Hun har utviklet seg til å bli en tydelig leder, og ikke minst er hun svært inkluderende, noe som gjør at andre får oppmerksomheten og mediefokus. Jeg forstår at de borgerlige er misunnelige på det samhold og samarbeid vi har klart å oppnå i posisjonen, sett på bakgrunn av deres egne erfaringer, sier varaordfører Anita Håkegård Pedersen.