Altas ordfører Monica Nielsen sier intensjonsavtalen om sammenslåing har en helt klar desentralisert profil gjennom at effektivisering ikke skal ha prioritet foran å opprettholde arbeidsplasser og gode tilbud ute i de tidligere selvstendige kommunene.

– Vi snakker helt klart om stordriftsfordeler, spesielt sett ut fra de minste kommunene, men uten at det betyr at vi kommer til å si opp ansatte som i dag har jobb i Kvænangen og Loppa kommune om de blir en del av Alta. Storkommunen vil ha behov for noen til å skape de gode tjenestene også i kommunens ytterområder, påpeker Alta-ordføreren.

Må flytte

Selv om det i sammenslåingsavtalen er gitt en garanti om at ansatte i Kvænangen og Loppa kommune ikke vil bli sagt opp, men være sikret fortsatt jobb, er det bare tatt inn en målsetting om at de skal få tilbud om samme type jobb som i dag. Det kan bety at jobben flyttes inn til administrasjonsstedet, som er bestemt å bli Alta. Fra de tverrpolitisk bredt sammensatte forhandlingsgruppene er det blitt enighet om en organisering som gir påvirkning og noe selvstyre.

Dette skal ivaretas gjennom at det opprettes såkalte kommunedelsutvalg. Det skal være ett for Loppa og ett for Kvænangen. Disse skal ha reell beslutningsmyndighet innenfor klart avgrensede områder, men også ha innstillingsrett i andre saker som skal behandles av det nye kommunestyret eller formannskapet.

– Dette gjøres for å sikre demokratisk medvirkning, og er et forsøk på å minske avstandene. I og med at det også opprettes desentralisert administrasjon og tjenesteyting innenfor naturlige områder, vil det også bli enklere for innbyggerne å komme i kontakt med kommunen, eksempelvis levere søknader med mer. Utviklingen i dag går stadig raskere i retning av elektronisk kontakt. Derfor er nok en storkommune enklere å få til å fungere i dag enn for bare noen tiår tilbake, slår Alta-ordføreren fast.

Det er full enighet om at navnet på det som kan bli en ny storkommune skal være Alta.

Beholder skolene

I avtalen, som foreløpig ikke er underskrevet etter de siste endringene, er det også gitt garanti om at ingen skoler skal legges ned som en følge av kommunesammenslåingen, om den blir en realitet.

– Vi vet bare fra Alta at nærskolen er viktig, og den er nok ikke mindre viktig for befolkningen i Kvænangen og Loppa. Dette har politikerne fra Loppa og Kvænangen gitt klar beskjed om og er noe vi fra Alta har hatt stor forståelse for. I det hele har forhandlingene blitt ført i en veldig god tone, der mitt inntrykk er at alle har vært løsningsorientert, understreker Monica Nielsen.