Engasjementet ble imidlertid vekket et par-tre år tidligere – mens kommunistdiktatoren Ceauşescu styrte Romania med jernhånd og TV-bildene av alle de undertrykte minoritetene og gatebarna i Bucureşti rystet en hel verden. Diktatoren ble senere, sammen med sin kone, dømt til døden og henrettet ved skyting 25. desember 1989.

Men gatebarna var fortsatt der, og de trengte hjelp!

Ønskebrønn

Gunvor sendte 5 esker i lag med sin mor, og samlet ble det sendt nesten to fulle flytte-containere med klær og utstyr. Tollpost Globe i Alta fraktet disse gratis til Oslo før ferden gikk videre til Romania. I lommene på noen av klærne hadde Gunvor gjemt en lapp med sin adresse samt bilder av familien.

En av disse lappene fikk Stelian Bosa tak i – og nå ønsket han å brevveksle med henne.

– Han trodde nok jeg var omtrent på samme alder som han, sier Gunvor.

Men uansett alder – kontakten var opprettet og de to holdt kontakt. Et brev til Norsk Ukeblad gjorde at Gunvor fikk reise og møte sin brevvenn nesten 12 år senere – gjennom deres ønskebrønn «Vinn en drøm».

Siden da har Gunvor vært 11 ganger i Romania – allerede året etter giftet brevvennen Stelian seg, og Gunvor fikk være forlover. Stelian og familien har også vært og besøkt Gunvor i Eiby. Da inviterte Gunvor og samboeren familien på 4 til Alta.

Media

Og mens de fleste av oss skyver grusomme TV-bilder bak i bevisstheten, har Gunvor gjort tvert i mot. De siste 25 årene har Gunvors garasje, og for så vidt også alle andre ledige kriker og kroker, vært lagringsplass for gavmilde altaværingers bidrag.

LAGERET: Hele garasjen hjemme i Eiby er full av innsamlede klær og ting. Det Gunvor ikke kan sende nedover selger hun, og pengene går til nye veldedighetsprosjekter.

– Jeg samler, sorterer og sender flere ganger i året. Nå kan vi trygt si at jeg driver en millionbedrift – i nødhjelps- og veldedighetsarbeid, sier Gunvor.

Resten er i grunn historie. Gunvors «bevis» for utrettelig og viktig arbeid har hun gitt Altas befolkning igjennom mange reportasjer i nasjonal og lokal presse. Hun har fått både pris og penger fra kvinnenettverket Qvann, hun er innmeldt i frivillighetsregisteret og har sin egen grasrotandel.

Samarbeidspartnere

– Det er viktig for meg å vite at pengene går til prosjekter jeg står inne for, og det er viktig for meg at de som har gitt sine bidrag vet hvor og hvordan pengene er brukt. Jeg har kvitteringer på det aller meste. Alle dem jeg samarbeider med i dag stoler jeg fullt og fast på, forteller hun.

PRINSESSEKJOLE: Gunvor gleder seg til å gi denne kjolen til en liten prinsesse i Romania.

For samarbeidspartnere har hun etter hvert måttet skaffe seg. Gunvors Romania-engasjement stopper nemlig ikke med å samle inn klær. Hun har hele 8 barnehjem hun samarbeider med, har egen apoteker som ordner medisiner og en fast lege hun samarbeider med. Hun har bygget «Altahuset» og «Nordseth-huset» i 2015, og flere hus er under planlegging. Her hjemme har hun holdt mange garasjesalg, foredrag og solidaritetskafe, bare for å nevne litt det hun gjør.

For ikke lenge siden mottok hun 50.000 kr fra en anonym giver. Disse pengene tenker hun skal gå til lekeplass.

HJELPER TIL: Stelian Bosa sjekker at Gunvor har fått med alle medisinene fra apoteker Veronica Tepes.

– I alle fall skal de gå til et prosjekt som mange vil ha nytte av, sier Gunvor, som er veldig takknemlig for den generøse gaven, men skynder seg å legge til at alle bidrag, små som store, utgjør en forskjell for de som trenger det.

Ufør

Hele denne tiden har helsa til Gunnvor sviktet litt etter litt. Dette førte til at hun ble uføretrygdet på midten av 2000-tallet.

– Men det gjør ikke vondt å hjelpe mennesker i nød, smiler hun.

TAKKNEMLIG: Alexandra fikk et helt nytt liv i «Nordsethhuset». Tidligere bodde hun sammen med sine to barn i et lite rom uten vindu.

– Det er medisin for meg, selv om jeg oftere må spørre om de som har noe å bidra med kan komme til meg, istedenfor at jeg skal kjøre rundt i Alta og samle inn, men de fleste er veldig positive likevel.

– På enkelte av klærne sitter merkelappen fortsatt på – det vitner om overfloden i vår del av verden, men de som mottar disse klærne blir utrolig takknemlig, forteller hun.

De fleste liker å se ordentlig, ut selv om de ikke har så mye å rutte med. Videre forteller hun at det i dag er mange Alta-bedrifter som også bidrar til hennes Romania-prosjekter.

Reiser til høsten

I september setter Gunvor seg på flyet nok en gang. Målet er selvfølgelig Romania. Hun er invitert i bryllup til en av de mange vennene hun har fått i landet opp gjennom årene. Og hun reiser selvfølgelig ikke tomhendt denne gangen heller.