– Fra min og Frp side handler ikke gode helse- og sosialtjenester om å sikre Betania eller andre aktører, men om å kunne tilby best mulig tjenester for en lavest mulig pris. Vår oppgave blir lokalt å sikre at det blir reell konkurranse om levering av tjenestene der de er konkurranseutsatt, sier gruppeleder for Frp, Bengt Rune Strifeldt.

Samfunnsbygger

Bak oppgjøret som nå annonseres, er en ny  ny lov om offentlige anskaffelser som forventes vedtatt i 2016, og med det et nytt anskaffelsesdirektiv som blir en del av EØS-avtalen. Venstre-siden med støtte fra KrF har reist krav om at regelverket må åpne for at oppdragsgiver skal kunne tildele kontrakter til ideelle organisasjoner – uten konkurranse fra store og ofte nasjonale kommersielle aktører.

Kommuneadvokat i Alta, Torbjørn Saggau Holm, er derimot klinkende klar i sin vurdering av det nye direktivet sett opp mot stiftelsen Betania, som har kontrakter for både somatisk og psykiatrisk sykehjemsdrift og omsorgstjenester. Saggau Holm skriver:

«Som tidligere presisert; det er ikke lov å gjøre direkte anskaffelser hos en enkelt leverandør, og det vil ikke lenger være adgang til å forbeholde anskaffelser for ideelle organisasjoner, slik det er etter dagens unntaksregel . Etter utløpet av inneværende kontraktsperiode med Betania, må Alta kommune derfor kunngjøre anskaffelsen av syke- og aldershjemsplasser, slik at både kommersielle og nonprofitt/ideelle organisasjoner får anledning til å tilby sine tjenester.»

Stoppeklokke-omsorg

Leder i Alta SV, Tommy Berg, ber alle som har stemt på de borgerlige partiene i Alta om å være oppmerksom på at den blå siden med støtte av Venstre og Kp har inntatt en anti Betania-holdning.

– Vi snakker om en ideell stiftelse som har drevet omsorgstjenester og psykiatriske tilbud i Alta i generasjoner ut fra non-porofitt. Ikke bare har Betania holdt en kvalitet som jeg tror både brukere, pårørende og folk flest i Alta har vært svært godt fornøyd med, de har også bidratt til oppbygging av en sterkt ettertraktet kompetanse, sier Berg og legger til:

– Takken for dette er at de blå vil sidestille Betania med store kommersielle utenbygds aktører som vi vet har langt dårligere lønns- og arbeidsforhold for sine ansatte. Betania har fulgt kommunale standarder blant annet på pensjon. Privatiseringen i andre kommuner har gitt et nytt begrep, stoppeklokkeomsorg. Folk i Alta skal vite at SV aldri vil inn i et sånt system hvor stoppeklokka bestemmer pleiernes tid med pasienten.

– Men dere vil følge loven om offentlige anskaffelser?

– Selvsagt, men vi skal sørge for å ha kriterier i utlysningen som sikrer og gir en ideell stiftelse som Betania klare fordeler framfor kommersielle stoppeklokkeaktører, lover Berg.

Altaposten har vært i kontakt med KrFs Knut Klevstad, som også er i toppledelsen av stiftelsen Betania. Klevstad ønsker på bakgrunn av dobbeltrollen ikke å uttale seg.

Finnes muligheter

«Med bakgrunn i at de nye nasjonale anskaffelsesreglene vil hensynta at de ideelle organisasjonene er viktige leverandører av helse- og sosialtjenester i Norge, og hensynta at brukernes særlige behov kan tas i betraktning ved anskaffelser av helse- og sosialtjenester, vil Betania få et klart konkurransefortrinn i forhold til andre aktører når dagens avtaler skal konkurranseutsettes i 2019», skriver kommuneadvokaten i et notat.

Kommuneadvokaten lister opp en rekke forhold for å kunne styre tildelingen i ønsket retning. Kriteriet kontinuitet kan nyttes nettopp for å ivareta hensynet til brukere og pasienter, for å sikre en langvarig kontinuitet i pleie- og behandlingstilbudet. Som ledd i behandlingen vil det også være et element at man fortsatt har samme tilknytning til nærmiljøet.  Også andre hensyn som brukermedvirkning og de enkelte gruppers spesielle behov, vil være legitime kriterier som vil være fordelaktige for ideelle organisasjoner som allerede har et utbygd tilbud i nærmiljøet.

  • Stiftelsen Betania har i dag en «partnerskapsavtale» med Alta kommune. Denne omfatter totalt 56 sykehjemsplasser, psykiatrisk dagsenter og drift av en rekke omsorgsboliger.

  • Alle avtaler mellom Alta kommune og Betania strekker seg ut 2019 og vil løpe uendret fram til avtalens slutt uavhengig av det nye anskaffelsesdirektivet.  Fra juridisk hold vises det også til at dersom man i avtalene også har egne bestemmelser om forlengelse av avtalene, vil også disse kunne anvendes – selv etter at direktivet har trådt i kraft. Det kan åpne for en forlengelse av Betania-avtalen uten full konkurranse.