Uten den helt store planlegginga på forhånd, bortsett fra å kjøpe seg ny sykkel og litt til, satte Valle seg på flyet til Washington DC for å legge ut på sitt nye eventyr i begynnelsen av april. I tollen ble han fratatt fenalåret, men fikk lov å beholde både brunosten og akevitten...

Ambisiøs tur

Den lange sykkelturen startet ved Atlanterhavskysten, nærmere bestemt Yorktown i Virginia. Han er nå på tur vestover. Det endelige målet er Astoria i Oregon ved Stillehavskysten.

Før han når dit skal han innom Virginia,  Kentucky, Illinois, Missouri, Kansas – over Rocky Mountains gjennom Colorado, Wyoming, Idaho og Montana. Han tilbakelegger drøye 6.800 kilometer om han kommer i mål – med andre ord en meget ambisiøs tur!

Da hjelper det at han liker å sykle, reise og skrive. Derfor kom han på idéen om å sykle på tvers av USA og blogge om turen. Han ville forsøke å gjøre de tingene han liker aller mest i et lite friminutt av livet. Tanken var at USA kunne by på stort mangfold i natur, kultur og ikke minst i befolkningen – og hittil på turen har USA levert akkurat det. Han bruker en gammel klisje om at «turen er målet», selv om han vet han skal sykle helt til vestkysten.

MØTET MED FOLK: Å treffe amerikanerne kan være litt av sjarmen med turen. Her har vi en kar som har et liberalt forhold til våpenloven, med maskingevær og det hele... Foto: Privat

Tormod er oppvokst på Midtbakken og flyttet fra Alta i 2005.

– Det er Alta som er hjemme, uansett hvor jeg måtte befinne meg, forsikrer han og tilføyer:

– Jeg har vært utrulig heldig som har fått vokse opp i Alta, og jeg reiser hjem så ofte jeg kan. Fantastisk by og fantastiske folk, mener han. Med i sin sparsomme oppakking har Alta-patrioten med seg en Alta IF-drakt, om hjemlengselen skulle bli stor.

Lite erfaring – god selvinnsikt

Valle skriver i bloggen sin at han «verken er Supermann eller en erfaren syklist», faktisk kjøpte han sin første skikkelige sykkel for bare ett år siden. Han er fortsatt litt usikker på om det vil være realistisk å gjennomføre turen på den tiden han har til rådighet. Han må sitte på flyet hjem den 23. juni. Dessuten har han et kne som til tider ikke spiller på lag. Det vil derfor ikke være noe nederlag om han må avbryte turen, selv om målet helt klart er å gjennomføre.

Reiser alene

De fleste ville nok ikke legge ut på et slikt eventyr alene, men det skremmer ikke Tormod.

– Jeg trives i mitt eget selskap, og jeg har med meg gigabytes med musikk, lydbøker og podcaster, om det skulle bli for stille. Dessuten er det enkelt å få kontakt med andre syklister langs ruten. Akkurat nå har jeg slått følge med en hyggelig kar fra South Carolina som har sagt opp jobben for å sykle denne turen, sånt kan jeg like!

Tøff start

Hele turen startet imidlertid i feil retning. Valle hadde syklet tre miles da en truck kjørte opp på siden av han og sjåføren lurte på om han skulle sykle «the TransAm» – i tilfelle var han på feil vei. Kraftig motvind gjorde at det første dagen bare ble tilbakelagt fem mil. Plaster på såret den kvelden ble at resepsjonisten oppgraderte hytta han hadde leid til et slott.

Andre dag på sykkelsetet startet bedre en den første. Lunsj og gode råd fra en av Valles likesinnede langs ruta «the TransAm». Det er helt greit å vite om eller hvor det er lov å sette opp telt for natten – spesielt i USA – hvor de aller fleste eiendommene er privateid og våpenloven ganske liberal. Hovedregelen er «ikke bli tatt» i følge Valles første sykkelkompis på turen. Det er også helt greit å ta inn på motell.

McDonald-frokosten neste dag ble delt med en av USAs mindre heldige innbyggere. Ny kunnskap tas i bruk – Metodistkirken i Palmyra tilbyr gratis overnatting til syklister. Dermed slapp Valle å sette opp teltet denne natta – det ble privat overnatting hos Gerry og Cindy, samt deres to hunder.

– Flotte gjestfrie verter for en sliten syklist.

FROKOST: Gerry og Cindy sørget for en solid frokost til syklisten fra Norge. Foto: Privat

Søndag ble en hviledag. Sykkelen skulle egentlig ha en oppgradering av girene før klatringen opp Afton og Blue Ridge Mountain, men ingen av de mange søndagsåpne sykkelbutikkene hadde akkurat den delen Tormod trengte. Tiden ble isteden benyttet til kirkebesøk sammen med Gerry og Cindy, naturlig nok, ble Valle dagens «Celebrity» blant kirkens gjester.

Innkjøp av proviant og amerikansk flagg ble også litt av denne dagens gjøremål. Tanken med flagget var å kanskje få en litt hyggeligere passering av de mest patriotiske bilene. Valle fikk takket Gerry og Cindy for både gjestfriheten og gode råd ved å hjelpe til med løvblåsing og lufte hundene.

På hjul igjen

Etter 36 timers hvile og en behagelig formiddagsøkt, startet klatringen opp Afton og Blue Ridge Mountain. I skrivende stund befinner han seg et eller annet sted øst i  Kentucky – og han treffer stadig nye interessante mennesker – i begge ender av skalaen.

Tormod sier at denne første delen av turen har gitt han enda større motivasjon til å gjennomføre turen.

– Bare det å få besøke alle disse menneskene i livene deres en stakket stund, er verdt turen. Inntrykkene er mange og jeg ser frem til resten av turen, sier han.

Du kan følge med Tormod Valle på turen igjennom USA – i bloggen på tvalletrill.com skriver han om små og store hendelser på turen.