På kort tid har to otere blitt funnet døde i Alta. Universitetslektor og biolog Stig Misund synes - i likhet med altaværingene som fant dyrene - at dette både er trist og merkelig.

–  Ingen av dyrene har tegn på ytre skader, og dødsårsaken er ukjent, sier Misund, som har kontaktet Norsk institutt for naturforskning.

– De vil undersøke dyrene og forhåpentligvis gi oss et svar i løpet av vinteren. Hvis folk i Alta ser flere døde otere, må de gjerne ta kontakt med meg, sier han.

Død på terrassen

Det første dyret, en fullvoksen hann, ble funnet ved utløpet av Transfarelva på Lathari for en drøy uke siden. Misund kjørte selv og hentet dyret etter tips fra folk. Den andre oteren, et ungt hunndyr, kom inn i dag mandag.

– Den ble funnet død på terrassen hos noen på Amtmannsnes. Oteren hadde blitt sett mellom husene i lengre tid før den døde; den kan ha oppsøkt mennesker for å finne noe å spise, sier biologen.

Begge otrene var magre, og Misunds hypotese er at dyrene kan ha frosset i hjel som følge av lite mat i kombinasjon med en releativt streng kuldeperiode. Likevel kan sykdom og infeksjon ikke utelukkes, sier han.

Trafikk og drukning

– Fordi oteren er en sårbar art i norsk fauna, er det viktig å samle inn mest mulig informasjon. Vi vil ha svar på mysteriet, sier han.

På 10 år har den norske bestanden av oter (Lutra lutra) blitt nær halvert, forskere anslår mellom 30 og 50 prosent reduksjon. Den er rødlistet, altså sterkt truet, og vanligste dødsårsak her til lands, er påkjørsel i trafikken.

– Vi vet at mange otere også drukner etter å ha gått i garn og andre fiskeredskaper, sier Misund.

Universitetslektor og biolog Stig Misund har kontaktet NINA for å få svar på hvorfor to av Altas otre på kort tid har dødd. Foto: Inger Wallem Anundsen Krempig