– Det var utrolig viktig for meg å profilere det nordnorske og det samiske i Farmen. Det gjør jeg ved å bruke denne ullgenseren, sier Erlend Elias Bragstad (35).

Erlend Elias er en fargerik person som raskt gjorde seg bemerket i TV2-serien. Over hele landet har man ikke bare lagt merke til intrigene i Farmen Kjendis, men også den grå ullgenseren med sikksakkmønster og rein som har blitt Erlend Elias' varemerke. Men han bruker også en lue og hals, og sin tovete ullbukse.

– Dette er jo unike plagg, genseren er det mora til Anja (Graven) som har designet. Det samiske navnet spanut betyr høyreist og flott. Jeg føler meg faktisk litt sterkere når jeg bærer den genseren, sier han.

Ekte vare

– Jeg er ekte. Genseren er ekte. Vi er ekte råvarer fra Sapmi, ikke noe fake, sier Erlend Elias.

– Jeg ønsket å ha noe samisk med meg, noe som sier litt om min identitet og mitt opphav. Graveniid-genseren fikk jeg for fire år siden.  Jeg har brukt den på fjellet, på ski, på havet, overalt. Den holder varmen og den puster. Det er ekte ull, og jeg går med ull nesten hele året, sier Erlend Elias Bragstad.

– Jeg er jo stylist så klært betyr nok mer for meg enn for mange andre. Det er viktig at det er unikt og norskprodusert, og enda bedre – produsert i Sapmi, sier han.

Om Farmen

– Genseren er særegen. Jeg føler meg også pen i den. De andre likte også den, så jeg måtte låne den bort av og til, til tvillingene, røper han.

Farmen har vært et spennende eventyr. Han er takknemlig for at han har fått teste å leve i den tida hans kjære bestefar vokste opp.

– Bestefar har fortalt hvordan de malte mel og kjernet smør, hvordan alt ble til. Jeg tenkte mye på han på Farmen, sier han.

– Ville du gjort det igjen?

– Ja, nå som jeg vet hvordan det er, så ville jeg det. Jeg hadde nok gjort en del ting annerledes, sier han.

– Seerne kan forvente seg en kraftig helomvending. En overraskelse.

SAMISK: – Den er nordnorsk og samisk, og den er norskprodusert av en liten familiebedrift. Det betyr mye for meg som stylist, sier Erlend Elias Bragstad. Foto: TV2

Et minne hjemmefra

– Genseren har vært med meg på så mange fine turer med familie og venner. Derfor var det ekstra fint å ha den med,

Det har han lært av bestefaren sin, hans store helt, mentor og skytsengel, som døde da Erlend Elias var 19 år.

– Bestefar brukte ullstillongs og ullskjorte året rundt. Ull kjøler når det er varmt, og det varmer når det er kaldt. Og så trenger man ikke vaske den, er bare å lufte. Jeg tror man holder seg frisk ved å bruke ull innerst på kroppen, sier han.

Ullbuksa også

Den tovete ullbuksa er laget for å bruke under andre klær i veldig kaldt vintervær. Erlend Elias har funnet sin egen vri.

– Jeg bruker den gjerne når jeg skal på kafe i Oslo. Den er kjempefin til boots og skinnjakke, og god å ha når man skal sitte ute og det er litt kaldt, sier han.

Men han bruker den på ski også, for tovinga gjør den vindtett. Og så brukte han den mye på Farmen.

Trist med mobbingen

Etter pangstarten med Farmen har det blitt intervjuer fra morgen til kveld, og det er nesten midnatt når han ringer oss tilbake.

– Jeg har nesten ikke sovet i det siste, for det har vært så mye og mange intervjuer. Det skjer mye, sier han.

Det har vært mange stygge kommentarer mot han fra nettroll. Så mye, at han til slutt følte han måtte ta igjen. Det ble en sterk historie i VG.

– Hvor ille har det vært?

– Det har vært ille, personangrep som har gått rett på min personlighet, mitt opphav og min legning.

– Hva synes du om at folk skriver slike kommentarer?

– Jeg tror ikke de kan ha det godt med seg selv. Jeg skjønner ikke at det er voksne folk som kan få seg til å skrive sånt. De irriterer seg over meg på tv, leter meg opp på Facebook og skriver stygge ting. Og så snakker man om at barn mobber. Vel, det er ikke noe rart hvis de har slike foreldre, sier Erlend Elias.

Han trodde ikke det skulle gå så mye inn på han, men det gjør jo det. Det har også gått ut over nattesøvnen.

– Jeg har vært såpass lenge i media at jeg tåler litt. Men det er ikke hyggelig for ho mamma, og mine, de blir jo lei seg, sier han.

Elsker Alta

Erlend Elias har vært mye i Alta, og kommer gjerne tilbake. Han vil fortsette samarbeidet med Graveniid og Anja Graven.

– Jeg håper jeg kan komme på moteshow igjen. Alta er en fantastisk by, og jeg stortrives der! Det hadde vært artig hvis jeg hadde funnet meg en finnmarking. Men da må de kanskje sende brev, sier Erlend Elias denne sene tirsdagskvelden, og så ler han godt.