Nyvalgt stortingsrepresentant for Frp, Bengt Rune Strifeldt, har merket seg at kommende statsråd i den nye blå-grønne regjeringen, Trine Skei Grande, etter regjeringsforhandlingen lover både akuttilbud og fødeavdeling til Alta.

– Det er litt andre signaler fra regjeringsforhandlingene enn de jeg har fått, men det er ikke mindre gledelig av den grunn. Trine Skei Grande har vært sentral i forhandlingene, og når hun nå går ut og sier at det er enighet om å etablere fødeavdeling og bygge ut akuttilbud i Alta, så har jeg ingen grunn til å betvile det, sier Strifeldt.

Høie og Helse Nord

Det er en offentlig hemmelighet at det er helseminister Bent Høie som har blokkert for en helhetlig utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark, og er den som har stoppet Frp og Venstres krav om oppbygging av akuttilbud og fødeavdeling i Alta. Dette ønsker ikke Alta-politikeren og stortingsrepresentant Strifeldt å ha noen formening om.

TRIUMF: Stortingsvalget ble en enestående triumf for Bengt Rune Strifeldt og Frp, mye takket være lovnader og klar tale i sykehussaken. Foto: Jarle Mjøen

Samtidig har han merket helseministeren i dag har bedt Helse Nord utforme helsetilbudet i Vest-Finnmark gjennom konkrete pålegg gitt i et oppdragsdokument.

– I oppdragsdiokumentet er det ikke noe nytt. Det gjør meg veldig usikker på om Høie overfor Helse Nord nå utformer den politikken Frp, Venstre og Høyre har blitt enige om i regjeringsforhandlingene. Det er en vesentlig forskjell på det Skei Grande sier det er enighet om og det Høie har lagt inn i oppdragsdokumentet til Helse Nord, påpeker han.

Venter på konkretisering

Dersom Høies oppdragsdokument er en del av føringene fra regjeringsforhandlingene, innrømmer Strifeldt at det er tynne saker.

– Det av oppdragsdokumentet som er kommet ut til offentligheten er gammelt nytt. Det er bare omskriving av de tiltak om ble formidlet på pressekonferansen han og Siv Jensen hadde i Alta før valget. Oppdragsdokumentet sier ikke noe om fødeavdeling eller fullverdig akuttilbud. Det er kravet fra Finnmark Frp og det vi i Alta Frp hele tiden har sagt at vi jobber mot, påpeker Bengt Rune Strifeldt.

Han forventer derfor at regjeringspartiene kommer ut med en konkretisering av hvordan de vil bygge opp et fullverdig akuttilbud og fødeavdeling i Alta, slik Skei Grande nå sier at regjeringen vil.

– Vi har alle en forståels for at det ikke kan skje i år, men det viktige nå er å få dokumentert at både fullverdig akuttilbud og fødeavdeling skal etableres. Får vi slått det fast vil det være et gjennombrudd og vi kan jobbe videre med de kortsikte forbedringene. At det tar noen år før vi har et fullverdig akuttsykehus kan vi leve med, men det viktige er at vi får en bekreftelse på at regjeringen står bak dette gjennombruddet.

Her er Høies vikigste krav til Helse Nord:

  • Det skal etableres stedlig ledelse ved Klinikk Alta.

  • I sammenheng med at det kommer CT/MR i Alta i 2019 skal det etableres slagalarm koblet opp mot nevrolog, slik at en kan starte trombolysebehandling ved slag i Alta.

  • Nye radiologiske tjenester i Alta skal ha tilgjengelighet og åpningstider som tilfredsstiller befolkningens behov.

  • I forbindelse med at Helse Nord har fått i oppdrag å etablere flere hjemler for avtalespesialister i 2017, skal flere av disse lokaliseres til Alta. Det er naturlig at nye avtalespesialister arbeider i samarbeid med Klinikk Alta.

  • Finnmarkssykehuset skal legge til rette for at legespesialister kan etablere seg i Alta, og at det må være mulig å arbeide delt mellom Hammerfest og Alta, uavhengig av hvor man har bosted og fast arbeidstilknytning.

  • For å unngå unødig pasienttransport må pasienter fraktes til sykehus med riktig behandlingsnivå, uten unødig omvei til lokalsykehus, når diagnostikk og behandling ikke kan gis ved lokalsykehuset.

  • Foretaksmøtet ba Helse Nord RHF følge opp presiseringene som følger av Innst. 55 S (2017–2018) ved utvikling av spesialisthelsetjenestetilbudet i Finnmark.