Åtte av 10 kunder i Norge vil oppleve at nettselskapet setter opp nettleien i 2018. Kundene til Alta Kraftlag kan juble for uendrede priser, men også landets laveste nettleie. I en oversikt «Dine Penger» har satt opp, og som er blitt publisert i VG, er ikke Alta Kraftlag med på listen. I oversikten finner vi kun nettselskapene som har flest nettkunder i sin region, og i Finnmark er det Varanger Kraft.

ØKER IKKE: Nettselskapet med landets laveste nettleie holder prisene også i 2018, noe som gir et bredt smil hos direktør Per Erik Ramstad. Foto: Vidar Kristensen

Direktør i Alta Kraftlag, Per Erik Ramstad, medgir at han er stolt over å være sjef i et selskap som  kan tilby en av landets dessidert rimeligste nettleier til sine kunder. Men han er ydmyk og ser at mange presses av myndighetenes politikk til å øke nettleia.

– Alta Kraftlag kommer ikke til å øke nettleia fra januar 2018, er lovnaden fra Ramstad som legger til at det er fullt forståelig at mange netteiere øker nettleia nå.

– Nettleia til Statnett øker dramatisk, dette er noe alle everk merker godt. I tillegg er det en rekke myndighetspålagte forordninger som øker netteiernes kostnader. Alle everk rundt i landet er nødt til å reinvestere og vedlikeholde anleggene sine kontinuerlig, i tillegg til å bygge nytt til nye kunder.

Han viser til at på toppen av dette kommer det stadig nye pålegg fra myndighetene, som alle øker kostnader og/eller investeringene.

– Vi i Alta Kraftlag følger utviklingen nøye, og kan ikke utelukke at vi kommer til å øke nettleia framover. Blant annet har vi investert over 70 millioner kroner i en stor ny transformatorstasjon i Skoddevarre, for å sikre strømforsyningen til Alta de kommende 10-årene.

Oversikt over årskostnad nettleie med priser for 2018 beregnet ut fra et forbruk på 20.000 kWh.

AK med lave priser

Hva betaler så en normalkunde i nettleie til Alta Kraftlag. Vi har brukt et forbruk på 20.000 kWh, som eogså r brukt i regneeksemplene til VG/Dine penger. Normalt årsforbruk i Finnmark ligger høyere enn dette, men for sammenligningens skyld bruker vi samme årsforbruk.

Nettleiepris Alta Kraftlags kunder (normalhusholdning):

Fastledd 2000 kroner per år, energiledd 17,6 øre x 20.000 (3.520 kr) = 5.520 kroner.

I oversikten til VG/Dine Penger, er det lokale energiverket i Sogn- og Fjordane, «SFE Nett», som topper oversikten med årskostnad på 15.546 kroner. Dette energiverket har høye utbyggings- og vedlikeholdskostnader i et fjeltett område med mye spredt bebyggelse. Sammenlignet med nettprisene i Finnmark må det legges til at innbyggerne i Nord-Troms og Finnmark er fritatt for eleavgift og mva. Likevel er det prisforskjell på over 10.000 kroner sammenlignet med det kundene i Alta Kraftverk må ut med.

Det langt mer imponerende er at Alta Kraftlag klarer å holde betydelig lavere nettpriser, også med en korreksjon for elavgift og moms-fritak, enn store nettselskap i sterkt befolkede områder.

Øker mest

Det mest bekymringsfulle er at 8 av 10 kunder vil oppleve at nettselskapet setter opp nettleien i 2018. Ut fra Dine Pengers oversikt er Lyse Elnett det selskapet som øker nettleien mest for husholdningskunder neste år. For en husstand med et forbruk på 20.000 kWt i året, vil nettleien for en Lyse-kunde gå opp omtrent 800 kroner.

En av hovedårsakene til at mange netteiere må øke nettleia er at sentralnettskostnadene øker svært mye. Dette er nettleia Statnett krever inn for å drive-, vedlikeholde- og bygge nytt sentralnett.

– Det er liten tvil om at Statnetts driftskostnader kunne vært holdt på et lavere nivå, men den store økningen i tariffen skyldes enorme investeringer de siste årene, og enda høyere i et par 10-år framover, påpker direktøren i Alta Kraftlag og legger til:

– Det er selvsagt lett å hakke på Statnett for dette i dag, men det er unnlatelsessynder over nesten to 10-år som ligger til grunn. Fra 1990 til langt opp på 2000-tallet ble det investert altfor lite, spesielt i sentralnettet, det er dette vi nå «betaler for» i dag.

– Tenker på kundene

I Alta Kraftlag hevdes det at det over mange år er bygd en kultur hvor lave priser har vært et mål. Årsmøtet (tidligere Representantskapet) og styret har i over 30 år fokusert på at kundenes beste er stabil strømforsyning til forutsigbare og lave priser.

HOLDER PRISENE: Alta Kraftlag klarer å holde like lave priser som langt større Troms Kraft på nettleia.

– Dette er innarbeidet i alt vi gjør, og grafen viser utviklingen i Troms og Finnmark fra 2004. I 2004 var forskjellene i årskostnad på ca 1.800 kroner mellom høyeste og laveste netteier, i 2017 er dette økt til nærmere 7.000 kr. Dette er basert på en husholdning med et årsforbruk på 27.000 kWh per år. Alta Kraftlag med 12.500 kunder er på nivå med Troms Kraft med rundt 70.000 kunder, påpeker Ramstad som nok en gang viser til at fritaket for mva og elavgift i Troms og Finnmark betyr mye.

– Vi betaler ikke mva og elavgift i nord,  og i kombinasjon med lav nettleie i utgangspunktet innebærer dette at nettleia hos Alta Kraftlag nettleia er klart lavest i landet når avgifter er inkludert.