Alf Bjørn leder Hørselshemmedes Landsforbund Finnmark (HLF Finnmark). Han avviser at HLF Finnmark nå går ut kun på vegne av medlemmene i Alta, men at hele fylkeslaget står bak kravet om å få oppbemannet audiograftilbudet i Alta.

– Ventetiden må ned.  Den er dessidert lengst i Alta hvor Finnmarkssykehuset har nedprioritert audiograftilbudet, sir Bjørn til Altaposten.

Har fakta i ryggen

Ventetiden hos augiograf er 26 uker i Alta til tross for at ventetiden har gått ned etter at stillingshjemmelen ble økt til 80 prosent. I Hammerfest og Karasjok har det ifølge Bjørn nesten ikke vært ventetid, mens den i Øst-Finnmark er 20 uker. Bjørn peker på at at audiografsituasjonen i Finnmark generelt er bedret etter at det er blitt 100 prosent audiografstillinger i Hammerfest, Kirkenes og Karasjok.

– Hvorfor får ikke Alta 100 prosent-stilling? Det er i Alta behovet er størst og det er lengst ventetid her. Hørselshemmede tvinges til å reise vekk for å bli betjent av audiograf. Finnmarkssykehuset har bidratt til å styrke audiografsituasjonen gjennom å øke til tre 100-prosentstillinger. For Alta-regionen og 25.000 innbyggere har vi i løpet av fem år kun gått fra audiograf fra 20 prosent til 80 prosent, påpeker Bjørn og legger til:

– Er det Alta-syndromet som slår til når en ikke tar på alvor å bemanne opp der behovet er størst? spør Bjørn.

– Ingen reaksjon

Styreleder i Finnmarkssykehuset, Harald Larssen, var på tjenestereise da vi fikk kontakt.

– For mer utfyllende kommentarer til dette ber jeg om at Altapsoten kontakter Finnmarkssykehuset. Jeg er på tur å reise bort og har ikke detaljene rundt dette, men merker meg det som Bjørn sier, klargjør Larssen.

Bjørn takker for tilbakemeldingen, men peker på at det helt siden 2011 har vært nærmest umulig å få noen reaksjon fra Finnmarkssykehuset når de har påpekt ventetid og mangel på stillingshjemler i Alta.

For å synliggjøre henvendelsene til Finnmarkssykehuset som det ikke er blitt regagert på, eller mangelfullt reagert, legger Bjørn fram en oversikt over enstemmige uttalelser/vedtak vedrørende audiografsituasjonen i fylket. ( Alle er oversendt styret i Finnmarkssykehuset HF med kopi til Helse Nord RHF):

  • 09.11.2011 Uttalelse fra styret i HLF Finnmark

  • 04.03.2012 Uttalelse fra HLF Finnmarks årsmøte i Karasjok

  • 10.03.2013 Uttalelse fra HLF Finnmarks årsmøte i Vadsø

  • 11.10.2013 Uttalelse fra styremøte i HLF Fin nmark avholdt i Alta

  • 16.03.2014 Uttalelse fra HLF Finnmarks årsmøte i Lakselv

  • 30.11.2014 Uttalelse fra styremøte i HLF Finnmark avholdt i Lakselv

  • 15.03.2015 Uttalelse fra HLF Finnmarks årsmøte i Kirkenes

  • 23.10.2015 Uttalelse fra styremøte i HLF Finnmark av holdt i Alta

  • 13.03.2016 Uttalelse fra HLF Finnmarks årsmøte i Hammerfest

Får svar

Denne gang får imidlertid både FFO Finnmark og HLF Finnmark som begge har tatt opp saken mange ganger tilbakemelding. Altaposten har fått oversendt en lang og grundig redegjørelse om situasjonen fra Vivi Brenden Bech, Klinikksjef ved Klinikk Hammerfest.

– Vi har et godt tilbud i Alta. Å bare se på ventetiden til audiograf i Alta er misvisende da øre-nese-hals-legen i Alta også behandler en del av pasienter med hørselshemming. Dermed kan en ikke sammenligne ventetidene ved de tre lokalisasjoner, sier blant annet klinikksjefen.

Holder ventelistekrav

Finnmarkssykehuset viser til det er  tilstrekkelige audiografressurser i Finnmark og ligger under kravet på ventetid på alle våre behandlingssteder. Det er veldig kort ventetid i Karasjok. Nasjonal anbefaling er maks ventetid for justering av høreapparat på 26 uker, alt ifølge klinikksjef Brenden Bech.

Klinikksjef Vivi Brenden Bech Foto: Tom Skoglund

– Finnmarkssykehuset har fire audiografer der tre jobber i Vest-Finnmark. Samlet har vi derfor et solid audiograftilbud for befolkningen i Vest-Finnmark. Klinikk Hammerfest har: 100 % stilling i Karasjok, 100 % stilling i Hammerfest og 80 % stilling i Alta.

Bedrer tilbudet

Brenden Bech forteller at helseforetaket jobber for å øke effektiviteten slik at det kan behandles flere pasienter per dag i Alta.

– Da vil ventetiden gå ned i Alta. Vi har et eget prosjekt for å øke poliklinikk. Vi vurderer ikke å øke stillingsprosent før vi har sett effekten av dette prosjektet. Med de tiltak vi har igangsatt vil ventetiden bli kortere også i Alta, er lovnaden fra klinikksjefen.

Hun viser til  audiografen fra Karasjok også benyttes i Alta for å holde ventetidene nede.

– Tilbudet blir forøvrig ytterligere styrket i Alta fra februar da privatpraktiserende øre-nese-halsspesialist som Finnmarkssykehuset i dag har avtale med ansetter audiograf i 50 prosentstilling fra februar 2018.

  • Det er ulike ventetider for ulik behandling. Når det gjelder tilpasning av høreapparat er det i dag 16 behandlingssteder i landet med kortere ventetid enn 26 uker. Det er 12 behandlingssteder med 26 uker eller lengre ventetid. Fire behandlingssteder har ikke oppdatert informasjon om ventetid. Karasjok har 4 uker, Hammerfest har 10 uker, Alta har 26 uker og Tromsø har 28 uker. Pasienter i Finnmark kan derfor med fordel velge Karasjok som har kortest ventetid.