Jordmor Hilde Søraa og sentral politiker for Ap i kommunen lover nå at selv i en svært trang budsjettsituasjon så skal jordmorteamet i Alta kommune styrkes.

– Fødende, og ikke minst førstegangsfødende, har ofte et behov for oppfølging. Det er ulike spørsmål og problemstillinger som dukker opp.  For å få avklart ulike forhold for de første dagene etter at de er kommet hjem med familiens nye medlem skal vi gi et tilbud om hjemmebesøk. Det er bakgrunnen for at vi jordmødre nå får tid og anledning til å komme hjem til de ferske mødrene, lover Søraa på vegne av det politiske flertallet i Alta kommune.

Vedtas i budsjettet

I forslaget til budsjett fra Ap, KrF, uavhengig representant, MDG og SV heter det at innsatsen til familien som har fått nytt medlem skal styrkes.

«Vi ønsker at alle nyfødte i Alta skal få hjemmebesøk av jordmor kort tid etter hjemkomst fra fødeinstitusjon. Det er en stor overgang å komme hjem med en nyfødt baby, og vi ønsker å trygge overgangen fra fødsel til helsestasjonen med dette tilbudet. Derfor øker vi jordmor-ressursen med 40prosent.»

Ap-politiker og jordmor Hilde Søraa sier at dersom det skulle vise seg at en stillingsøkning på 40 prosent ikke er tilstrekkelig til at alle kan få jordmorbesøk i løpet av de første dagene hjemme etter fødsel, ja, da skal stillingsprosenten økes. Alta har rundt 300 fødende i året, noe som betyr rundt ett hjemmebesøk per dag i gjennomsnitt.

– Slik jeg forstår det skal det ikke ansettes flere, men stillingsprosentene økes for allerede tilsatte. Tiltaket er imidlertid viktig, og også en del av nasjonale føringer, så kommunen skal følge dette opp og sikre nok ressurser til å gjennomføre satsingen.

Helsesøster i tillegg

Søraa understreker at hjemmebesøk av jordmor kommer i tillegg til besøk av helsesøster som tradisjonelt har vært et tilbud.

– Jordmor- og helsesøsterbesøk skal utfylle hverandre. Vi har litt ulik kompetanse så det er ikke et valg av det ene eller andre, men ja takk, begge deler.

– Vi har hatt flere oppslag om at kommunen mangler helsesøstere og at det er kapasitetsproblemer?

– Rådmannen har lagt inn i budsjettet en opptrappingsplan og tiltak for å sikre rekruttering slik at alle stillingshjemler kan fylles. I dag har Alta kommune 14 stillingshjemler hvorav kun 12 er fylt opp på grunn av rekrutteringsutfordring. Det er bred politisk enighet om tiltak for å trappe opp helsesøstertjenesten som er svært viktig, og jeg er sikker på at helsesøstertjenesten vil bli prioritert, klargjør Hilde Søraa.