Rut Olsen (Frp) mener den politiske ledelsen vegrer seg for å vise kortene om hva de tenker når det gjelder Altas strategiske posisjon i regionreformen. Hun savner både informarsjon og debatt om Alta posisjon, spesielt med tanke på at det styres etter en formannskapsmodell med felles ansvar.

Ønsker tverrpolitisk jobb

Ordfører Monica Nielsen applauderer ønsket om tverrpolitisk strategi når regionreformen tømres ut, ikke minst i forbindelse med regjeringens bebudete oppgavefordeling av desentraliserte tjenester.

– Jeg minner om at våre innspill til fylkeskommunen ble referert i formannskapet. Vi har siden hatt dialog med aktuelle samarbeidparter og aktører, blant annet for å synliggjøre hvilke fortrinn Alta har og hvilke områder Alta stiller sterkt som vertskap for tjenesteyting, sier Nielsen.

Kortene deler ut på nytt

Hun mener det blir feil å gå ut med tabloide krav og holdninger på nåværende tidspunkt.

– Natt til fredag ble representantforslaget vedtatt og sammenslåingen av Troms og Finnmark er et faktum. Dernest venter vi alle på at eksperutvalget skal legge fram sine tanker om oppgavefordelingen. Det betyr at kortene deles ut på nytt og her vil naturligvis også Alta være på offensiven, aller helst tverrpolitisk.

Setter av 300.000

Hun forsikrer at Alta kommune er på hugget og har vært det i lang tid.

– I Alta Arbeiderpartis budsjettforslag har vi videre satt av 300.000 kroner til arbeidet med regionreformen i 2018, et arbeid der vi ønsker Rut Olsen & Co med. Det handler blant annet om at Rut representerer et parti som sitter med viktige statsråder, blant annet innenfor havbruk. I møter med departementer er det naturlig å ha med seg opposisjonen, sier Nielsen.

– Er dere redde for reaksjonene fra Vadsø hvis Alta går på offensiven?

– Først vil jeg gjenta at vi har omsorg for Øst-Finnmark og er glade for at det er klarlagt at fylkesmannsembetet er lagt til Vadsø. Når det gjelder fylkeskommunale tjenester og forventet oppgavefordeling handler det ikke om bykamp, men om å finne den rette modellen for tjenteyting til folk, der kvalitet er viktig. Dette er tjenester som kan fordeles på en hel rekke steder og byer, avhengig av hvilke krav som stilles i prosessen som kommer. Det er ikke noe hemmelighet at vi i Alta mener vi har gode forutsetninger for å være vertskap for en hel del funksjoner, sier Nielsen, som tenker på alt fra kommunikasjoner til kompetanse.

Samtidig er hun glad for de sterke og gode båndene til både Tromsø og Nord-Troms, blant annet Kvænangen som på nytt har går ut med et ønske om at Alta blir hovedsete for den sammenslåtte fylkeskommunen.  I en situasjon der Troms og Finnmark sliter med å bli enige, kan Alta raskt bli et kompromiss.