I en lederartikkel i Nettavisen i dag går redaktør Gunnar Stavrum hardt ut mot helseminister Bent Høie og Helse Nord. Det for å ha gått i gang med å realisere et nytt sykehus i Hammerfest til 2,2 milliarder av skattebetalernes penger uten å ha utredet økonomiske og medisinske konsekvenser. I lederartikkelen skriver Stavrum:

«Det mest oppsiktsvekkende i saken er at det ikke er gjennomført en grundig konsekvensutredning på forhånd. Det er heller ikke tillitsvekkende at Helse Nord og Oslo Economics er så uenige om regnestykkene. Dilemmaet er at det vil koste penger å stanse planleggingen nå for å gjennomføre en slik undersøkelse. Nettavisen mener at sykehusstrider er så betente at de alltid bør utredes nøye på forhånd. Ingen er tjent med at synsing overtar for kjølige økonomiske analyser. »

– Sparer 600 millioner

KLAR TALE: Redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, mener at sykehusstrider er så betente at de alltid bør utredes nøye på forhånd. Ingen er tjent med at synsing overtar for kjølige økonomiske analyser, skriver Stavrum. Foto: NTB scanpix, Mariam Butt

Nettavisen viser til utredningen Oslo Economics har gjort på oppdrag for Alta kommune. Nettavisen peker på at utredningen viser at det kan spares over en halv milliard kroner på å bygge sykehus i Alta fremfor å stå fast på Hammerfest. Videre vises det til at i en helt ny analyse justerer Oslo Economics (OE) faktisk opp sitt anslag. Årsaken er at det nå er bestemt at Hammerfest-sykehuset skal bygges på ny tomt - og ikke på den gamle, hvor noe av bygningsmassen kunne bevares. Videre skriver Stavrum:

«Dermed bør det kunne legges til grunn at det ikke vil være høyere investeringskostnader ved å bygge sykehuset i Alta sammenlignet med i Hammerfest. Dette endrer én av forutsetningene i OE-rapporten, slik at den positive nettonåverdien ved en flytting av sykehuset til Alta øker fra OE-rapportens 450 millioner kroner til om lag 600 millioner kroner., heter det i en fersk analyse.»

Høie og Støre

Lederartikkelen er basert på  en rekke sitater og faktainnhenting. Både nåværende helseminister Bent Høie, men også tidligere minister Jonas Gahr Støre, blir ansvarliggjort for at strukturen ikke er utredet. Den usikre situasjonen for liv og helse som befolkningen i Alta og Kautokeino lever med på grunn av lang reisevei, og en svært værutsatt fjellovergang, blir mindre grad enn helseøkonomi og samfunnsøkonomi berørt. Det vises imidlertid til at Alta har 13 mil til sykehuset. Og enda verre at reisetiden til sykehus  for pasienter i Kautokeino er på 200 minutter, det vil si tre timer og 20 minutter. Denne svært lange reisetiden blir ifølge lederartikkelen klart redusert med sykehus i Alta.

«Både Helse Nord og statsrådene har altså valgt Hammerfest, selv om Oslo Economics analyse antyder at det alternativet er dårligere og vil koste nesten en halv milliard mer for samfunnet.»

– Avgjørende stemme

SVs Tommy Berg roser nettavisen for å ha tatt tak i et svært viktig samfunnsproblem, og nå gir full støtte til at det må igangsettes en helhetlig utredning.

ROSER NETTAVISEN: Tommy Berg (SV) roser nettavisen og redaktør Gunnar Stavrum for å kreve utredning og et godt beslutningsgrunnlag før detgjøres milliardinvestering i nytt sykehus. Foto: Jarle Mjøen

– Jeg tror dette vil få avgjørende betydning for Stortingets avgjørelse i dok-8-forslaget at en så tung mediemessig aktør som Nettavisen har tatt tak i denne saken. At Nettavisen ofrer oppmerksomhet på skandalen som Bent Høie og Helse Nord står ansvarlig for, kan bringe denne saken nærmere en løsning. For det er galskap å bruke mellom to og tre milliarder på en struktur som alle er klar over ikke er bærekraftig, men enda verre; vil medføre tap av liv og helse om den ikke endres, sier Tommy Berg og legger til:

– Gunnar Stavrum nyter stor respekt både i medieverden og blant samfunnstoppene. Jeg tror hans klare tale vil utløse økt interesse fra riksmedia. Det er allerede framsatt krav om at Høies tillit må vurderes på grunn av hans håndtering av denne saken. Kravet kommer ikke fra politiske motstandere, men internt i Høyre. Når i tillegg regjeringskollega Frp er åpenlyst uenig med Høie, kan vi øyne konturene av hvilke konsekvenser denne saken kan få.