Lederen av «Folkeaksjonen for akuttsykehus i Alta», Frank Olaussen, ønsker å bidra til at debattnivået i den betente sykehussaken heves.

– Jeg er ikke lettskremt, og tåler å få brev med et innhold som jeg oppfatter som sjikanøst mot meg og navngitte personer som har stått opp for kravet om bedre akuttilbud for befolkningen i Alta. Jeg går til politiet med brevet for å beskytte andre, og stoppe en utvikling der vi ikke kan debattere på en åpen og skikkelig måte, sier Olaussen til Altaposten.

Han sier at det er flere unge damer som ahr engasjert seg i Folkeaksjonen som ikke er vant med å få karakteristikker på grunn av samfunnsengasjement. Han vil nå forebygge at de skal skremmes vekk av samfunnsdebatten.

– Min oppfordring går til engasjerte på begge sider i sykehussaken. La oss diskutere sak, og la oss gjøre det i det åpne rom.

Anonyme brev

Altaposten er flere ganger blitt kontaktet denne høsten av personer i Alta som har stått fram i debatten rundt sykehusstrukturen. De har med jevne mellomrom mottatt anonyme brev med sterke negative personkarakteristikker. Det gjelder også det siste brevet som Olaussen nå tar med seg til politiet for vurdering. Altaposten har gått gjennom brevene, også det siste, og vår konklusjon er at det ikke har et innhold som kan bli rammet av straffeloven. I flere av brevene, også det siste, er Altaposten omtalt. Vi får ingen god karakter for vår jobb, men påstandene skiller seg ikke ut fra det som har kommet på trykk på debattplass i aviser og ulike medier.

– Nei, det er ikke kjempealvorlig å bli kalt for skrønmaker, men det har noe med debttnivået å gjøre. Claus Jørstad har kommentert på Facebook en del av brevene han har fått, og er ikke bekvem med at debatten er ute av kontoll, sier Olaussen og viser til at Jørstads kommentar på FB:

«Dette er blitt sendt meg på grunn av sykehusdebatten, og det er klart at når enkelte medier lar mennesker  slippe til i den offentlige debatt hvor man blir kalt for gribber, gjøkunger osv., og dertil stempler og karakteristikker, så gjør det noe med debattklimaet. Det påvirker mennesker til slike handlinger.»

Spyttet i ansiktet

Et eksempel på følelsene kan ta styring og lede til uønsket atferd forteller Olaussen kom til overflaten da flere stod på stand på torvet under postkortaksjonen. Da kom en rasende publikum bort til Frank og ga klart uttrykk for hvor nedrig vedkommende mente kravet om akuttsykehus i Alta var, mye fordi det ville bety en nedbygging av sykehuset i Hammerfest.

– Jeg ble spyttet i ansiktet av vedkommende under argumentasjonen. Det var en ekkel opplevelse. La oss debattere saklig, unngå å ta person og vis respekt for demokratiet. Ikke minst er jeg opptatt av debatten må være åpen, og anonyme hetslignende brev drar debatten ned på et lavmål.

– Men er anmeldelse og politiet redd adresse for å slå tilbake mot anonyme brev?

– Jeg gjør det for å markere at vi ikke ønsker en slik type debatt som vi nå ser utslag av. Det er neppe en sak politiet vil bruke mye krefter på, sier Frank Olaussen