Fylkesrådmann Øystein Ruud mener Finnmark er det rette navnet for den nye sammenslåtte regionen i nord, men har Finnmark og Troms som sekundært forslag foran fylkestinget som samles til uka.

I et grunnlagsdokument har Ruud tatt for seg en rekke aktuelle problemstillinger fylkestinget bør ta stilling til, før de samles til felles fylkesting med Troms i Kirkenes.

Navnet på regionen

– Navnet på den nye regionen, der fylkesrådmannen argumenterer varmt for Finnmark. Det baserer han blant annet basert på historien der Finnmark i en periode omfattet det nåværende Troms fylke under navnet Finnmarks amt (1787-1866). Han mener også at fylkesnavnet Finnmark er enkelt og lett forståelig.

– Finnmark må sies å ha en støtte nasjonal klang enn Troms, mener Ruud i sin innstilling.

Antall tingmedlemmer

Fylkesrådmannen har også sett nærmere på hvor mange medlemmer det nye fylkestinget bør ha.

– En representasjon på 57 representanter eller høyere vil sikre den demokratiske legitimiteten, mener Ruud, som mener dette bør være en minimum for å ivareta behovet for tilstrekkelig distriktsmessig og sosial representativitet, mener han.

Fellesnemnden

Fylkesrådmannen konkluderer med at Finnmark fylkeskommune bør forsøke å fremforhandle en nemnd med 18 medlemmer fra hvert fylkesting, men en partimessig representasjon som gjenspeiler fylkestingene. Når det gjelder valg av revisor for nemnden mener fylkesrådmannen at Finnmark bør si seg villig til å ta dette arbeidet.

Styringsform

Fylkesrådmannen i Finnmark mener formannskapsmodellen er å foretrekke, ikke parlamentarisme.

Hovedsete

Konklusjonen når det gjelder hovedsete for den nye regionen, er at lokalisering i Vadsø vil være et sterkt signal.

– Finnmark er en av de viktigste strategiske og sikkerhetspolitiske geografiske områdene for fremtiden. Vi må ha lokale, regionale og internasjonale visjoner. Vadsø som fylkeshovedsete i Norges nordligste fylke vil sende et signal til innbyggerne, nasjonale myndigheter og våre Barents-naboer om at makten i den nye fylkestinget skal balanseres, heter det.

Fylkesrådmannen foreslår også at fylkestinget nedsetter et forhandlingsutvalg bestående av fylkesordfører og to fylkestingspolitikere, samt fylkesrådmannen og ytterligere en person fra administrasjonen utpekt av fylkesrådmannen.