Statsbudsjettet gir økonomisk krise i Altas nabokommune. Ordfører Steinar Halvorsen og ordførerpartiet Høyre hevder at kommunens knappe 1000 innbyggere får svi fordi politikerne i kommunen ikke ville forholde seg til realitetene.

– Loppa kommune har på grunn av at innbyggertallet har gått ned fått mindre og mindre i overføringer fra Staten år for år. Fra storting og regjering er det gitt klare garantier om at sammenslåtte kommuner skal beholde dagens virkemidler og overføringer i de neste 15 år. Dette har Loppa kommune takket nei til ved å avvise å bli en del av en større kommune. I stedet står vi nå foran kutt som vil ramme innbyggerne dramatisk, sier ordføreren.

Straffes

Opposisjonsleder og varaordfører Stein Thomassen (Ap) bekrefter at det er svært mørke skyer over Loppa kommune. Han er ikke i tvil om hvorfor Staten rammer Loppa kommune hardere enn veldig mange andre finnmarkskommuner.

KLARER SEG SJØL: Stein Thomassen og Ap har holdt fast ved at Loppa kommune skulle klare seg selv, men nå innrømmer Thomassen at regjeringen legger opp til styrt avvikling og at det kan bli vanskelig å stå i mot. Foto: Anne Mari Aalberg

– Hammerfest kommune, som om kort vil være sammenslått med Kvalsund, er eneste finnmarkskommune som kommer brukbart ut med pluss i overføringene. Det legges opp til en styrt avvikling av småkommunene som har sagt nei til sammenslåing.

– Hadde du trudd at dere ville bli «straffet» så hardt?

– Nei, vi fikk tidlig status som «ufrivillig småkommune», og da er det urettferdig at vi nå blir forsøkt økonomisk tvangssammenslått. Vi straffes langt verre enn det jeg hadde forestilt meg.

– Hva er din og  opposisjonspartienes reaksjon på Steinar Halvorsens invitt til å snu, si ja til en sammenslåing med Alta?

– Vi sa i formannskapet det vi hele tiden har sagt; at vi ønsker at Loppa kommune skal bestå som en egen kommune. Det er vårt utgangspunkt, så får ordføreren lansere sammenslåingen når økonomi og budsjett kommer opp til realitetsbehandling. I går var det kun et drøftingsmøte.

– Vil Ap vurdere at Loppa skal bli reddet av Alta?

– Den økonomiske situasjonen som er oppstått er veldig dramatisk for Loppa og våre innbyggere. Dette er ikke et spørsmål som vi alene kan avgjøre. Her snakker vi om i alle fall om en grundig internt partibehandling og medlemsmøter. Kanskje også om folkemøter før vi kan ha mandat til å gå i forhandlinger med Alta kommune, sier Thomassen.

 Døren åpen

Alta kommune har gjennom hele sammenslåingsprosessen sagt at de er villig til å påta seg et storebroransvar overfor Loppa, men at det betinger at Loppa kommune selv ønsker å gå sammen med Alta.

– Avtalen som ble forhandlet fram med Alta kommune garanterer for gode tjenestetilbud i mange år framover. Blant annet har alle Loppa kommunes ansatte fått en garanti om at alle får beholde jobben i en sammenslått kommune. Etter å ha sagt nei til sammenslåing, står vi nå overfor oppsigelse av kommunalt ansatte. Dessverre unngår vi ikke det, påpeker Halvorsen.

Han viser til at beregninger og anslag av statsbudsjettets virkning betyr at budsjettet for 2018 må tas ned med syv millioner kroner i forhold til inneværende år. Det svir kraftig. Ikke minst fordi det kommer på toppen av kuttene i 2017 på 2,5 millioner kroner.

– Vi har oss selv å takke,  og kan ikke skylde på noen andre. Loppa kommune har valgt å være liten og opprettholde administrative kostnader på et svært høyt nivå. Det er ikke rettferdig at Loppa skal sende regninga for en ineffektiv drift til fellesskapet, når vi ikke er villig til å se på en løsning med en større kommune. Uansett er min største bekymring at vi ikke kan gi innbyggerne et forsvarlig tjenestetilbud, og at de må ta straffen for at vi politikere ikke har vært villig til å la hensynet til innbyggernes ve og vel få avgjørende betydning, klargjør Halvorsen.