Gruppeleder for Ap i Alta, Ole Steinar Østlyngen, er ikke det minste lei seg for valgresultatet i Alta der Frp feide Ap av banen. I Finnmarks største by fikk Frp 33 mot Arbeiderpartiets 16 prosent av stemmene.

Denne artikkelen var opprinnelig presentert med en tittel som var basert på en misforståelse. Også titlingen i papirutgaven ble feil som følge av misforståelsen. Les Østlyngens presisering her.

Gleden over valget og hyllesten av Frp hviler på en forutsetning: At Frp står ved valgløftene til Siv Jensen og flere andre Frp-topper.

– Et fantastisk resultat for Alta. Ultimatum overfor Høyre og helseminister Bent Høie om at sykehusstrukturen skal utredes vil gi en uavhengig, helhetlig faglig utredning av sykehusstrukturen. Med konklusjonen til Oslo Economics i friskt minne vet vi at det betyr akuttsykehus i Alta, sier Østlyngen og legger til:

– Må levere

Østlyngen er klar på at han forventer at Frp, med støtte fra Venstre og Krf leverer:

– Er klar

I 2015 gikk Frp til valg med Ronny Berg som ordførerkandidat. Han har i dag permisjon fra kommunestyret for å kunne være statssekretær i fiskeridepartementet. Overfor Altaposten bekrefter han at han har lagt inn en muntlig «søknad» til sin sjef Per Sandberg om å få lov å avslutte jobben i departementet og reise hjem til Alta for å stå best rustet i kampen om å bli Altas neste ordfører. Sjefen ønsker ikke å gi slipp på Berg.

– Samtalen hadde jeg med Per Sandberg før valget. I løpet av neste uke vil vi avklare når et skifte kan skje, men jeg vil uansett være hjemme i Alta i god tid før 2019-valget. Min ambisjon er å være ordførerkandidat for Frp i 2019, og valgresultatet har gitt alle i Alta Frp masse ekstra energi og selvtillit, sier Berg på telefon inne på vidda, hvor han er på elgjakt.

Bare ett forhold kan endre lysten og viljen til å ta Frp inn i en ny valgkamp om ordførermakt i Alta:

– Skulle Frp komme til å stemme mot forslaget om utredning, eller gi seg på kravet om utredning i regjeringsforhandlingene, vil det være umulig å se velgerne i Alta i øynene. Da vil jeg måtte revurdere min beslutning om å stille som ordførerkandidat for Frp i 2019.

Ville vært sjanseløs

Altaposten har fått vår mann på valg og analyse, Ole David Østli, til å regne på hvordan kommunestyret i Alta ville sett ut med stemmetallene fra mandagens valg. Tabellen viser at at dagens rød-gule-grønne samarbeidskonstellasjon med ordfører Monica Nielsen i spissen ville vært sjanseløs.

RADERER UT AP: Ut fra stemmetallet i 2017-valget i Alta ville vi fått Ronny Berg som ordfører. Frp ville blitt største parti med 12 representanter og Ap ville ha gått fra 11 til seks representanter. Foto: Tabell, Ole David Østli

Frp (12) og Høyre (3) ville alene hatt 15 av av 35 representanter. Ordførerpartiet ville gått tilbake fra dagens 11 til kun seks representanter.

– Blir knust uten støtte

Tidligere leder av Alta Ap, Bernt Berg, tror katastrofevalget for Ap i Alta i 2017 kan bli gjentatt i 2019. Etter hans oppfatning finnes det kun en vei som vil kunne bringe de mange tusen tapte stemmene tilbake til partiet.

– Dersom stortingsgruppa og Ap sentralt bidrar til å stemme ned forslaget om utredning, vil Alta Ap bli knust ved valget i 2019. Vi er i en dyp tillitskrise i forhold til folk i Alta, og det er kun én vei mot tillit; at Ap innser at det må foreligge en helhetlig faglig utredning av sykehusstrukturen hvor alle alternativ vurderes, og stemmer for forslaget i Stortinget. Ikke minst må alternativet om et tredje sykehus lokalisert i Alta fram i en utredning, sier Berg.