Siste kolonne er hvor stor andel av partiets velgere som er hjemmehørende i Alta, oppgitt i prosent i forhold til oppslutningen for resten av Finnmark eksklusiv Alta.
(Foto: Jarle Mjøen)

Siste kolonne er hvor stor andel av partiets velgere som er hjemmehørende i Alta, oppgitt i prosent i forhold til oppslutningen for resten av Finnmark eksklusiv Alta. Foto: Jarle Mjøen

Hadde altaværingene bestemt ville Frp fått inn to på Stortinget

...og Venstre ville fått utjevningsmandatet.

For å illustrere hvor mye befolkningssenteret i Finnmark skiller seg ut fra resten av fylket har Altapostens valgekspert Ole David Østli brutt ned tallene fra valget på Alta og sett på hvilke utslag det ville gitt på mandatfordelingen.

– Dersom altaværingene fikk bestemme ville mandatfordelingen gitt Frp to mandat, Ap ville fått ett og Senterpartiet tatt det siste distriktsmandatet. Utjevningsmandatet ville trolig gått til Venstre. Dersom resten av Finnmark, stemmene fra Alta ikke med her, ville mandatfordelingen gitt Ap to, Høyre ville fått ett og Senterpartiet ett. Det er litt usikkert hvor utjevningsmandatet ville gått, for nå er det Frp som er overrepresentert i de andre fylkene. Trolig ville SV snappet opp utjevningsmandatet i et valg for Finnmark der ikke Alta telte, forklarer Østli.

Frp- og Venstre-by

Ellers merker vi oss at tre av fire Venstre-velgere i Finnmark hører hjemme i Alta. Det betyr et meget godt valg for Venstre i Alta, men altså ikke godt nok til å veie opp for at resultatene for partiet ikke er bra nok i resten av Finnmark. Oversikten viser også at Alta alene har like mange Frp-velgere som partiet har til sammen i resten av Finnmark.

Valgresultatet viser at Ap kun henter 13,7 prosent av av sine velgere i Nordlysbyen. I så måte vil noen hevde at det er et argument for å glemme Alta. Altapostens analysemann ser det fra en annen vinkel:

– Det sier selvsagt noe om et svært dårlig valg for Ap, men det positive for partiet må være at det ligger et svært stort, uforløst potensial med tanke på kommende valg, påpeker Østli.

Utforsk tema:
Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

kommunestyret

– Min vakt og mitt ansvar

Fristbruddene var verre enn antatt, men nå er barnevernet på rett kurs.

Endrer svømmestil

Når det blir sterk strøm, bruker oppdrettslaksen annen teknikk for å komme seg frem.

kommunestyret

– Smil, bil-Rolf, du fikk viljen din!

Siste brikke falt på plass for byggekompleks for bil- og matbutikk.

To prikker til bowlingen

Det straffer seg å somle med papirene.

– Lite lus i nord

Det er lite lus på villaks fra Nordland og nordover.

musikk

Tar med heiagjeng når Eirik skal i ilden

Eirik Lyng har med seg medbrakte fans til Melodi Grand Prix jr.

TV Nord torsdag 21. september

Førerløse biler skal øke sikkerheten på veiene.