Høyre faller kraftig på InFacts ferske måling for Finnmark gjort for NRK.  Hadde det vært valg i morgen ville Høyre kun fått 12,7 prosents oppslutning. Dette er en tilbakegang på hele 8,6 prosentpoeng fra valget for fire år siden. Det betyr at med målingen som valgresultat ville europaminister Frank Bakke-Jensen vært ute av Stortinget. Til NRK sier Bakke-Jensen:

Utslag

Altaposten presenterte i helgen ei fylkesmåling for Finnmark, som byrået Respons har utført for Høyres hovedorganisasjon. Responsmålingen viste «skrekktall» for Ap, og at Ingalill Olsen på andreplass ikke ville få fire år på Stortinget. I denne målingen er Høyre inne og tar sistemandatet slik at Frank Bakke-Jensen beholder stortingsplassen. I målingen til Respons står kampen mellom Høyre og Ap om sistemandatet.

Tallene på InFacts måling for NRK som ble tatt opp på slutten av forrige uka og presentert mandag 4. september. Foto: InFact

InFact-målingen for NRK er tatt opp i slutten av forrige uke. Det betyr at verken denne eller Respons måling har fått testet reaksjonene hos velgerne på de store valgdebattene sist uke; Altapostens TV-sendte debatt om sykehusstrukturen og NRK-debatten fra Hammerfest med næring og olje som tema. NRK-debatten kom før Altapostens debatt og noen av de oppringte i Infact-målingen kan ha fått sett denne debatten før de ga sine svar.

Høyre mot Frp

Underlagstallene i InFact-målingen viser at Høyre trenger å hente rundt 400 stemmer fra Frp for å ta sistemandatet, og dermed sende Bengt Rune Strifeldt ut av stortinget. Samtidig påpeker valgforskere at Infact måler Ap og SV høyere enn de fleste andre byråer. På samme måte måler Infact Høyre og Frp lavere enn sine kolleger. Det betyr sannsynligvis det blir en kamp mellom Ingalill Olsen (Ap), Bengt Rune Strifeldt (Frp) og Frank Bakke-Jensen (H). To av disse tre får mandat, men den tredje blir høyst sannsynlig stående utenfor Stortinget.