Det er hovedkonklusjonen i en ny meningsmåling for Finnmark utført av «Respons analyse» for Høyres hovedorganisasjon. Målingen er basert på 600 telefonintervju tatt opp 29. til 31. august. Men det er trøst for rød-grønne politikere å hente hos Altapostens analyse- og partibarometer-ekspert, Old David Østli:

– Dramatisk for Ap, som på denne målingen ser ut til å få inn kun Runar Sjåstad, mens Ingalill Olsen er ute. Høyre har hånd om et av distriktsmandatene, og ut fra mine analyser er det tett i forhold til utjevning, men  SV synes ut fra målingene som er gjort den siste tiden å ta utjevningsmandatet. Dermed er det 3-2 til rød-grønn side, påpeker Ole David og legger inn følgende gulrot, eller advarsel, til partiene ut fra det han finner i sine analyser:

– Alt henger sammen med alt i slike målinger når vi tar utgangspunkt i velgerbevegelser. Et beste fall-scenario i tallene for  at rød-grønn side er at de kun er 150 stemmer unna å  gå fra 3-2 til 4-1 i mandat i Finnmark. Men det er fortsatt mulig at det kan bli 2-3 i favør av blå-grønn side.

Smiler i Høyre

I Høyre, som er oppdragsgiver, for Responsmålingen i Finnmark, er toppkandidat Frank Bakke-Jensen fortsatt i godt humør.

DRAMATISK: I forhold til 2015-valget er det dramatisk mange velgere i bevegelse. Foto: Respons

–  Målingen er ikke så god som vi ønsker at valgresultatet skal bli, men det er jo bare en meningsmåling. Det viktigste er at vi ser en god tendens og får stigende oppslutning blant velgerne. Vi er tilstede på alle torg og formidler de gode resultatene av vår politikk: Bedre utdannete lærere, større gjennomføringsgrad i videregående, lærlingekvote til unge fiskere som vil ta fagbrev, vekstfremmende skattelettelser som sikrer lokalt næringsliv, bedre veier og forsvaret tilbake i Finnmark.

KrF er også i framgang. I sykehusdebatten, som ligger ute på Altapostens hjemmeside, er det en unison tilbakemelding om at Svein Iversen gjorde en svært bra figur. Framgangen i målingen fra Respons for KrF skyldes likevel ikke Iversens innsats. Målingen var tatt opp dagene før debatten ble publisert.

Tøff kamp

Høyre har sendt Senterpartiet bakover på rangeringen i Respons-målingen. Høyre  har hånd om 3. mandatet, mens Senterpartiet og Geir  Iversen tar 4. mandatet og det siste ditriktsmandatet i Finnmark. For øvrig et mandat som med litt valgvind for Ap kan tilfalle Ingalill Olsen på bekostning av Senterpartiet, ifølge Respons. Hos de prognosene vår analyseekspert har gjort basert på flere målinger er det Høyre og Frank-Bakke Jensen som har det utsatte sistemandatet.

– Jeg vil ikke si at Høyre kan føle seg tryggpå distriktsmandat i Finnmark, konkluderer Ole David.

Partibarometeret

I partibarometeret er Ap i fritt fall. Siden fylkestingsvalget i 2015 har partiet mistet over 16 prosentpoengs oppslutning i Finnmark, og mye skyldes nok tilbakegangen i Alta. Nå stemmer kun hver femte altaværing på Ap. Det er dramatisk utvikling på to år. Målingen fra Respons er tatt opp før TV-debatten om sykehussaken i regi av Altaposten og Alta Bibliotek der Ap stilte med Bente Haug. Hun fikk blant annet spørsmål og kommentarer om hvorfor velgerne i Alta skal sikre Ingalill Olsen stortingsplass når hun og Ap har markert seg som en aktiv motstander av folkekravet om utredning, akuttilbud og fødeavdeling i Alta.

– Jeg tror det er trygt å tolke «en sykehuseffekt» i utslagene på Repons-målingen, og at tallene for Alta-regionen ytterligere understreker hvor velgerflukten er størst, påpeker Østli som er spent på om neste måling tatt opp etter sykehusdebatten forsterker dramatikken i velgerbevegelsen i fylkets befolkningssentrum.

Målingen til Respons gir Ap kun 19 prosents  oppslutning i Alta. Det er hovedgrunnen til at Ingalill Olsen kan måtte bli i Måsøy også de fire neste årene. Ap opplever en tillitskrise i Alta som er historisk og dramatisk.

Sluttspurt fra Venstre

Det mest oppsiktsvekkende i Alta-målingen er ikke fallet til Ap. Det har vært forventet, men Venstre har nå satt inn en sluttspurt som kan bringe Trine Noodt inn på tinget i form av et utjevningsmandat. Med meget sterke 11 prosents oppslutning på hjemmebane i Alta, og tydelig inne i en god trende i Finnmark, nærmer Venstre seg SV, som har utjevningsmandatet, ifølge Østli. Den store vinneren i Alta i den ferske målingen er Frp. Partiet har nå hånd om hver tredje velger og er desidert størst i Alta.

AP i FRITT FALL: Velgerne i Alta snur ryggen til Ap. Nå sier bare hver femte velger i Alta at de vil stemme Ap. Frp er den store Alta-vinneren med 28 prosents oppslutning. Foto: Respons

– Venstres 11 prosent i Alta er sterkt, men FrP 28 prosent er utrolig bra. Frp har mobilisert tidligere velgere og jakter nå på nye, påpeker Østli.

Hver femte velger har nå satt seg på gjerdet. Ifølge vår analysemann har to av tre i vet-ikke-gruppen stemt rød-grønt tidligere. Han er også opptatt av at SV scorer dårlig i Finnmark og kan bli uten mandatet som Kirsti Bergstø har i dag, et mandat som nå trues av Trine Noodt.

– Det er en overraskende dårlig måling for SV, og motsatt trend av den nasjonale. Respons måler Venstre 0,5 prosent bedre vs SV enn andre byråer. Men alle målinger må jo tas på alvor. Noodt har helt rett i at avstanden er mye mindre enn på tidligere målinger, klargjør Ole David Østli.