Guidet spasertur fra katedralen til Skaialuft – eller elsykkeltur til Sautso: Vegard Uglebakken bruker sparepengene sine på å utvikle turer som absolutt alle kan delta på.

I går hentet han og naturguide Hans Petter Frøhaug ut sju elsykler hos Ørjan Dragland på Intersport. Nå er Nord Ekspedisjon klar for å ta turister og lokale grupper med på ekspedisjon i det nydelige terrenget mellom Stilla og Sautso, med canyonen som rosinen i pølsa. Her venter reiselivsaktøren på en endelig avklaring fra kraftverkssjefen på hvor lenge sesongen kan vare. Samtidig skal syklene gå som utleiesykler, for både turister og lokale.

Sommeren har de brukt til å ta turister med på båtturer i Jøkelfjorden og vandreturer i Alta sentrum.

– Vi ønsker å fylle ut de rommene som ennå ikke er tatt, og nøler ikke med å samarbeide med andre lokale aktører for å gi gjestene våre best mulig opplevelser, sier Uglebakken.

HOLDER DET HAN LOVER: På næringslivsdagen i mars snakket Vegard Uglebakken varmt om å ansette unge mennesker som utdannes ved UiT. Med ansettelsen av den nyutdannede naturguiden Hans Petter Frøhaug har han gjort som prediket. Foto: Vidar Kristensen

Alle skal med

Han har solid erfaring fra arktisk turisme på Svalbard og bruker nå kompetansen sin til å bygge opp en helt ny reiselivsbedrift i hjembyen. Med på laget har han Frøhaug, som har en fersk arktisk naturguide-utdannelse fra UiT i Alta, samt Astrid Møllenhus, som har samme type utdannelse. Frøhaug jobber heltid med selskapet, Møllenhus er inne på deltid.

– Jeg er veldig glad i det arktiske og Finnmark, og valgte å bli i Alta etter utdannelsen. Min jobb er å skape produkter og turer som blir populære og sikre – og deretter guide på disse, forteller Frøhaug.

– Og da snakker vi lavterskel, det betyr turer som absolutt alle kan være med på og som ikke koster skjorta. Gjerne der vi avslutter med den norske kosen rundt kaffebålet, legger Uglebakken til.

Investerte sparepenger

Vandreturer gjennom Altas historie fra Nordlyskatedralen via Alta kirke til et utkikkspunkt nede ved sjøen, er det kjørt flere av i sommer, visstnok med svært gode tilbakemeldinger. Båtturer inn Jøkelfjorden for å se breen kalve – omgitt av fantastisk natur – har de også hatt flere av.

– Der bruker vi den lokale leverandøren «Synatur». Vår strategi er at vi ikke bare bruker leverandørene inne i Alta, men også dem som fins i regionen rundt Alta. I vårt nye tilbud med sykkeltur til og fra Sautso, skal vi imidlertid ha hele opplegget selv, sier Uglebakken.

Han har investert 200.000 kroner av sparepengene sine bare i de sju elsyklene. Og mer blir det. Det tar tid å jobbe seg inn i markedet. Kanskje kan han begynne å tjene penger neste år, det er i alle fall målet.

– Her handler det om å holde ut, å ha stayerevne, bemerker han.

HANDLER HELST LOKALT: Sju elsykler til 200.000 kroner, hjelmer og bekledning inkludert, har Nord Ekspedisjon kjøpt hos Ørjan Dragland på Intersport. – Ørjan er konkurransedyktig på pris og har god service, da handler vi selvfølgelig lokalt, sier Vegard Uglebakken. Foto: Vidar Kristensen

Vinteropplevelser

Foreløpig er det sommeren som har vært fokuset. Alta er først og fremst en vinterdestinasjon, og har lite å tilby i lavsesongen om sommeren.

– Det ønsker vi å gjøre noe med, men vi ser selvfølgelig for oss et helårsmarked. Vinteren er derfor under planlegging. Det blir både nordlysturer og skiturer, gjerne med utgangspunkt i campen vår i Stilla, sier Frøhaug.

– Men hele veien er det viktig å ha fokus på lavterskel. Naturen skal oppleves på gjestenes premisser, understreker Uglebakken, som opplevde helt andre dimensjoner på Svalbard. Der er turistindustrien enorm, med store turoperatører som kjøper store kvanta med turer.

– Det er ikke sikkert det er modellen vi skal bruke i Alta. Operatørene tar tildels høy provisjon, og det påvirker bunnlinja vår. Vi må framover analysere nøye hvordan vi best skal få gjestene til oss. Distribusjon er et nøkkelord. Det handler om å få inn gjester og tjene penger på dem. Vi har en bra profil og et bra uttrykk, så jeg har klokkertro på at vi skal få dette til, sier Uglebakken.