– Ja, vi følger dem tett. Blir med dem til jobben i begynnelsen, og jeg har også vært med en til psykologen. En dag var jeg med en annen ungdom ut i parken og spiste jordbær. Så ja, man blir glad i ungdommene, sier Marit Ørjebu i NAVs ungdomsteam i Alta.

Sammen med sine kolleger står hun på for å hjelpe unge som sliter med å ta seg en utdannelse eller med å få seg jobb.

– Tilgangen på jobber som ikke krever utdanning blir stadig færre. NAV bruker derfor mye tid på å veilede ungdommen tilbake til skole. Vi har også tett samarbeid med oppfølgingstjenesten, helsetjenesten, rus- og psykiatritjenesten, for å finne tilpassende løsninger sammen med ungdommen, sier leder Kirsti Håkonsen.

Ikke klar for 100 prosent

– Det er ikke alltid at ungdommene er klare for hundre prosent jobb. Eksempelvis kan noen ha sittet hjemme og «gamet» i flere år. Da trenger de kanskje en gradvis tilvenning til arbeidslivet, påpeker Ørjebu, som sier at arbeidstilpasningen kan være alt fra en time i uka til en femti prosent jobb eller mer.

– De fleste vil nok jobbe, men de sliter av en eller annen grunn med å få det til. Vi er uansett her for å hjelpe. Det hender også at fortvilte foreldre ringer oss, og det må de gjerne gjøre.

Ikke miste taket

Parallelt med at teamet ble opprettet i 2015, fikk man også på plass et NAV-veileder-prosjekt på Alta videregående skole, hvor Ørjebu er engasjert. Målet er en helhetlig og tettere oppfølging av alle ungdommer under 25 år.

– Det viktigste er å ikke miste taket på dem. Derfor må de følges tett hele veien, så de ikke glipper for oss. Det desidert verste er når ungdom ikke har noe å gjøre og blir liggende hjemme på rommet, fastslår rektor for yrkesfag ved Alta videregående skole, Jon Vidar Bull.

– Ofte kommer ungdommene til oss fordi de vil ha noe å gjøre mens de finner ut av andre ting, som å få fullført en utdanning eller finne en jobb. Da bruker vi tiltaksplasser som arbeidstreningsplass, gir tilskudd til lønn hvis en arbeidsgiver er interessert eller kjøper kurs av ulik slag, opplyser NAV- leder Håkonsen.

Heier på ungdommene

Ørjebu og de andre jentene i teamet sier at ingenting er som å se noen av de unge som tidligere har slitt med å strukturere livene sine lykkes.

– Det er utrolig artig, sier Ørjebu, mens May Elin Nordstrand føyer til:

– Vi heier på ungdommene og det er utrolig viktig at vi tror på dem og gir dem tid og tillit.