Både på Gakorivannet, i Bossekop og i Alta sentrum var det mye gøy å finne på i sommervarmen, i tillegg til at mange koste seg i sentrum, mens andre måtte jobbe i varmen (se bildene nederst i saken.

Det nye badeanlegget i Gakori kom til sin rett.

På en klar himmel skinner en paljettliknende sol, som kaster skimmer over vannet. Med jevne mellomrom hører vi jublende unger og lyden av kropper som plasker mot vannet; vi er på Gakorivannet.

–  Terningkast seks, kommer det momentant fra de 14-årige tvillingene Markus og Isak Ellingsen. De har tatt med seg kompisgjengen for å boltre seg i det ferske badeanlegget, og alle har vært under vann opptil flere ganger.

– Vi har vært her før, men ikke nå etter oppussinga, som foregikk mens vi var på ferie, forteller Isak.

– Det er jo kjempegøy å være her nå, men det er litt kaldt. Man merker det ikke så godt når man er kommet i vannet da, sier Markus.

– Før kunne man bare gå ut å bade her, men nå har vi jo stupebrett og masse sånt, forteller de.

– Sommerferiene i Alta blir litt morsommere når vi har et sånt anlegg.

Isglad åtteåring

På Gakorivannet møter vi også åtte år gamle Mathilde Emaus, som begeistret forteller om fisken hun nettopp så.

–  Jeg så en fisk! Der, sier hun, mens hun peker med en pinne halvannen meter ut fra brygga. Hun snur seg mot oss, mysende, når den stekende sola skinner henne rett i øynene.

–  Den var kanskje så stor, forteller hun mens hun illustrerer med hendene at den var på størrelse med en vannflaske.

Mathilde, søstra, foreldrene og hunden hennes har allerede vært på badeplassen i to timer. Utenom å bade er hennes favoritt-sommeraktiviteter soleklare:

– Spise is, hoppe på trampolina... litt sånne ting. Favorittisen er en type is som heter Mr. Freeze. Har du hørt om den?  Den liker jeg godt.

Og man kan trygt si at det å spise is, det er hun flink til.

–  Jeg har spist sånn ca så mye, sier hun, mens hun strekker fram hendene med drøye 20 centimeters mellomrom. Fordi i går fikk jeg en stor boks med vaniljeis, så jeg har spist litt av den.

–  Helt supert

Mathildes mamma, Tina Lisø, forteller at familien har vært flittige, besøkende på den nyoppussede badeplassen. Tirsdag var deres fjerde dag på rad.

– Det her er jo helt supert, og det nye anlegget passer for hele familien.

Mathilde nikker, men innrømmer at turen til Gakorivannet ikke akkurat var på hennes eget initiativ.

– Jeg hadde egentlig ikke så lyst til å komme hit idag, men mamma sa jeg måtte bli med. Jeg er egentlig ikke så veldig glad i å bade, men det er jo veldig fint her da.

Men selv ikke Mathilde kunne motstå en avkjølende dukkert i sommervarmen.

– Jeg og hunden min Lotta badet litt isted, hun elsker å bade! Men det var litt kaldt.

Dårlig sommer i Alta?

I starten av juli ferierte Mathilde i Tyrkia for å slippe unna sommeren her hjemme.

– Mamma og pappa sa at vi burde reise på ferie siden siden det blir nesten aldri sommer her i Alta

Hun synes likevel at sommeren i Alta er ganske fin, den òg. Så lenge været holder, skal vi tro den unge meterologen.

– Jeg tror det blir fint vær imorgen iallefall, men ellers er jeg ikke sikker.

Resten av ferien skal åtteåringen være her hjemme, og veksle mellom å bo hos mamma og pappa.

–  Jeg bor i to hus jeg. Neste uke skal jeg til mamma, og da skal jeg hoppe på trampolina.

FJERDE DAG PÅ RAD: Mathilde Emaus var på Gakorivannet med mamma, Tina Lisø for fjerde dag på rad. I hunden Lotta har Mathilde en god badekamerat.– Jeg og hunden min Lotta badet litt isted, hun elsker å bade! Men det var litt kaldt, sier Mathilde. Foto: Thea Heltne Kjelstad
IS OG KLATRING: Linnea (6) synes sommeren tilbringes best i Alta og i klatreparken.– Jeg har vært i klatrepark og det er ikke noe skummelt. Det er veldig høyt over bakken så kanskje noen er litt redd for å falle ned, forklarer hun.Til dem som måtte synes det er skummelt har klatreeksperten følgende råd:– Gå nært inntil treet og hold deg fast i det. Hvis det er noen andre der så kan du spørre dem om hjelp. Foto: Thea Heltne Kjelstad
PÅ LEKEPLASSEN: Fyltes det opp med småbarnsfamilier i gårsdagens sommervarme. Deriblant pappa Christian Sønvisen-Tubez med datteren Johanne (3) og sønnen Fredrik (2).– Vi prøver å dra ut ofte nå på sommeren, men det er mye lettere på dager som dette. Når det er fint vær kommer det i tillegg mange flere unger hit som det er fint for dem å leke med, sier pappa Sønvisen-Tubez.Med god hjelp fra en sterk storesøster får minstemann Fredrik snurret mye på lekeplassen i solvarmen. Foto: Thea Heltne Kjelstad
ALTA BEST: Søstrene Hala (11) og Farah (9) synes sommer i Alta er morsommere enn i Dubai. Jentene, som tidligere bodde i Dubai, mener det er fordi det er så mye å finne på i Alta.– Sykle, bade på Lathari, gå tur i skogen og til Komsatoppen. I Dubai er det ikke så mye skog, forklarer Hala.De liker også å spille sjakk og dra på biblioteket. Foto: Thea Heltne Kjelstad
SKJØT FART: Hittil i sommer har det gått mye i leker til inneaktiviteter, men i mandag eksploderte salget av uteleker hos Ringo på Amfi, meddeler Irene Wirkola. Medarbeider på Kozmos, Elisabeth Andersen, ser at vanngevær er det mest populære på varme sommerdager. Det kan kunden Olav Rosted bekrefte.– Når det er dårlig vær liker jeg best å leke med Fidget Spinnere, men når det er fint vær er det gøyest med vanngevær, mener han. Foto: Thea Heltne Kjelstad
SYKKELTRIKSER: Abishek (7) bruker sommeren til å lære nye sykkeltriks. Til høsten begynner han i tredje klasse, men før den tid skal mange triks øves inn.– Jeg liker sommerferie, men gleder meg også til å begynne på skolen igjen, sier sykkeltrikseren. Foto: Thea Heltne Kjelstad
NY HOFTE TIL TOPPS: Borgny Andersen har tillbragt en ukes sommerferie i barndomsriket Burfjord. Til tross for at hun skiftet hofte for snaut tre måneder siden gikk den spreke 78-åringen toppturer.– Det var en heftig tur og broren min synes nok jeg er helt sprø, ler hun i solvarmen.
IKKE BARE AVSLAPNING: Ved Nordlyskatedralen svettet en gjeng fra Park & Anlegg AS over det som etterhvert skal bli den nye lekeplassen.– I dag er vi heldig siden vi har litt skygge, sier daglig leder Terje Nilsen, fra skyggen under Nordlysbadet.Sammen med kollegaene Paul Magne Heitmann og Kjell Åge Nilsen skal han bruke to uker på å legge ned grunnarbeidet. Med det gode været blir de samtidig solbrun i nakken alle mann. Foto: Thea Heltne Kjelstad