Turlaget må stenge for overnatting på Observatoriebygget i august. Like fullt vil alle planlagte arrangementer i og rundt hovedbygget gå som normalt.

Først må Observatorietbygget stenges, før det kan åpnes og fremstå som et spektakulært overnattingstilbud, en DNT-hytte som Alta og omegn turlag skal drifte.

HØYT OPPE: Observatoriebygget som vil gi seks overnattingsplasser, ligger et stykke over hovedbygget. Foto: Lene Sandberg

Siste del av restaureringen av Observatoriebygget starter opp 1. august. Da er det de to siste steinveggene og utsiktstårnet som skal forsterkes.

– Vi må stenge Observatoriebygget, mens hovedbygget er åpent og alle arrangement ellers går som planlagt. Det gjelder både Halddemarsjen, og en rekke andre arrangement i forbindelse med Birkeland-jubileet, forteller Vigdis Nygaard i Alta og omegn turlag.

Derfor kan de restaurere

– Restaureringen startet i fjor, men ble ikke sluttført. På nyåret var vi så heldige at Norges arktiske universitet bevilget fem millioner til restaurering og utvikling. Derfor kan vi nå sette Observatoriebygget i stand, forteller Nygaard.

Observatoriebygget er det øverste bygget, ikke det store hovedhuset.

Godt besøkt i sommer

Selv om sommeren kom seint har det vært godt besøk på Observatoriet. Både overnattingsgjester og folk på dagstur for å skrive seg inn i boka.

– Sist søndag hadde vi åpen dag med kaffeservering, og 70 personer var innom Observatoriebygget, forteller Lene Sandberg, som står for turlagets hyttetilsyn på Haldde.

Når Observatoriebygget står ferdig restaurert, håper hun flere vil benytte seg av overnattingstilbudet der. Da må man gå gjennom turlagets besøkskalender på nett, og følge fremgangsmåten der.

– Vi har seks sengeplasser, ved til oppvarming og gass til matlaging, forteller Sandberg.

Fra 1899

– Med pengene fra UiT er det mulig å få Birkelands Nordlysobervatorium fra 1899 i stand og slik at det står trygt for fremtiden, forteller Johan Fredrik Nilsen, fagleder for kommunale bygg hos Alta kommune.

– Restaureringen betyr at vi nå må stenge hytta for besøk og overnatting i hele august, sier Vigdis Nygaard i turlaget.

Hun ønsker besøkende velkommen tilbake i september.

– Jeg tror alle vil bli fornøyde med resultatet, sier hun.