Turistfiske er ei næring i kraftig vekst, og det fins knapt ei vik uten en luring som vil selge troféfisk og opplevelsesfiske til turister. Og turistene vet å forsyne seg, slik eksempelvis et nylig beslag ved Kivilompolo på finskegrensen har vist.

Altaposten har vært i kontakt med bedrifter på kysten som sier de er urolige for utviklingen i turistfisket, også fordi det er stadig flere utenlandske aktører som kaster seg inn i konkurransen. Ennå er det mange som ikke bryr seg om utførselkvoten på 15 kilo fisk per fisker, og bekymringen retter seg i første rekke mot ressursen.

Fisk i fjorden

Altaværingen Ronny Berg er statssekretær for fiskeriministeren, og sier til Altaposten at han naturligvis er kjent med problemstillingen. Samtidig er turistfisket ei viktig næring som fortsatt skal utvikles og vokse, sier han. Da Altaposten minner Berg på at vekst i opplevelsesfisket betinger opplevelsesverdig fisk i fjorden, viser Berg til den forskriften som nå er på tur inn.

– Det skal bli verre for de useriøse aktørene. Det ble satt ned ei gruppe til å jobbe med dette i 2011, og de leverte en rapport med enighet om tiltak. Rapporten har blitt liggende siden da, men nå har vi tatt den fram, sier Berg.

Må vente til jul

Stortinget vedtok nylig loven som gir regjeringen grunnlag for å fastsette en forskrift for turistfiske. Det formelle innholdet i forskriften ble godkjent i Kongen i statsråd fredag 16. juni, opplyser Berg.

– Det vi nå skal gjøre, er å stadfeste forskriften, sier han.

– Den skal på plass i sommer?

– Nei. Vi kan ikke innføre forskriften midt i sesongen. Det har med forutsigbarhet for næringsaktørene å gjøre, at de ikke plutselig får nye regler å forholde seg til. Virkningsdatoen blir 1. januar 2018.

– Hva blir det viktigste i forskriften for turistfiske?

Viktig verktøy

– Rapporteringsplikt blir noe av det viktigste. Det er allerede en registreringsplikt for dem som vil drive med turistfiske og som omsetter for mer enn 50.000 kroner, det nye er at de i tillegg får rapporteringsplikt, sier Berg, som sier at rapporteringssystem for de viktigste fiskeslagene blir et viktig verktøy i forvaltning og forskning.

– Man har også sett på hvor mye fisk som kan tas ut av landet. I dag er kvoten 15 kilo, men det som nå ligger inne, er eventuelt å øke kvoten til 20 kilo for de som registrerer seg, og senke kvoten til 10 kilo for dem som ikke gjør det, sier statssekretær Ronny Berg.

I den nye forskriften kan det bli aktuelt å øke grensen for utførsel av filet til 20 kilo for gjester fra bedrfiter som registrerer og rapporterer, og senke til 10 kilo for de som ikke gjør det. I dag er grensen 15 kilo. Foto: Scanpix