– Kurt Ek og AFE AS tok kontakt med oss og lurte på hva vi tenkte med potetlandet. Siden vi på sikt har planlagt å benytte området til eneboliger, var det like greit å se det i sammenheng. Det var den beste løsningen og mest praktisk for begge parter, sier Marianne Nielsen Gschib om reguleringsplanen for Skansen, hvor altafirmaet AFE AS ønsker å bygge boligblokker.

Planen tenker langt fram i tid, sier Nielsen, som også ser for seg å få på plass noe infrastruktur samtidig, som vei og VVA.

Tomten bak Skansenbygget er privateid av Nielsen-familien, og i tidligere tider var medlemmer i familien ofte på dugnad på potetlandet til Mariannes gammelonkel, Helmer Nielsen.

– Det stemmer. Der har vi alle vært og plukket poteter og passet sauer, sier Marianne Nielsen Gschib.

Gode lysforhold

Kurt Ek i AFE AS bekrefter at planen er et samarbeid med Nielsen, ikke et utkjøp av potetlandet, og at sier han ser fram til svarene i prosessen de nå skal inn i. Han sier også at dagens bygg skal rives til fordel for boligblokkene.

– Nå regulerer vi hele området, inkludert arealet på baksiden av vårt bygg. Det er gode planer, og området blir kjempeflott for bebyggelse, med gode lysforhold og sol. Et område i utvikling, sier Ek.

Terese Mannsverk i Haldde Arkitekter sier at det i prinsippet er snakk om to områder med ulik bebyggelse. Et område med konsentrert bebyggelse, og et område med eneboligtomter, sier sivilarkitekten:

– Hva det ender med vil tiden vise, men tanken er tre mindre boligblokker på Ek-eiendommen, og fem frittliggende eneboligtomter på Nielsen sin.

Nye naboer

Blokkene vil til sammen få 30 til 40 boenheter, sier Mannsverk, som sier at prosjektet er i tråd med intensjonen i kommuneplanens samfunnsdel, hvor byen bygges innover og fortettes i sentrumsnære strøk.

– Dette er et spennende område hvor det skjer mye, sier arkitekten, og viser til Altas langsiktige vyer for hele strekningen fra skiferkaia og østover, med Havspeil og det nye dag- og arbeidssenteret som nærmeste «prosjektnaboer» til Skansen.

– Ser man stort på det, så er Skaialuft og Tollevika et område i transformasjon. Trenden i området er mer boliger, sier Mannsverk.

Langt fram

Skansen har i dag blant annet bilverksted, og riving til fordel for boliger vil stride med kommuneplanens arealdel. Men selv om området er avsatt til næringsformål, håper initiativtakerne på en smertefri prosess.

– Så fremt vi får aksept for planen vår, så vil det i prinsippet være vi som regulerer om. Enkelt sagt vil den private reguleringsplanen legge seg på kommuneplanens arealdel, sier Mannsverk.

Hun understreker at de er i startfasen, og står foran en lang prosess hvor naboer og andre skal få si sitt.

– Tomtene vil få retning mot Kåfjord, med fine solforhold. Vi har stor tro på prosjektet, sier Terese Mannsverk.

SOL OG UTSIKT: På de hvite feltene er det planlagt tre boligblokker med til sammen 30 til 40 boenheter. Tomta har i dag Skansenbygget, som planlegges revet. De fem gule feltene til høyre skal bli boligtomter, på det som før var Helmer Nielsen sitt potetland. De fire gule feltene til venstre er eksisterende eneboliger, tatt med av tekniske grunner. Foto: Haldde arkitekter AS