Lørdag var det helseløftefest i regi av Høyre og FrP på Scandic hotell, og i et intervju etter plenumsrunden ba Altaposten finansminister Siv Jensen (FrP) om gode råd.

– Hva er ditt råd til politisk ledelse i Alta, og til innbyggerne i Alta: Skal vi gi opp kampen for et fullverdig akuttsykehus, med også fødeavdeling?

– Politisk ledelse i Fremskrittspartiet i Alta har vært klokkerklare i mange år, og jobbet hardt for å også få på plass en kvalitetsheving av spesialisthelsetjenesten her. Det har de nå lykkes ganske godt med, vi har hørt de, og det kommer nå veldig klare leveranser fra regjeringen, gjennom helseminsteren, som nå skal behandles av Helse Nord, svarte Siv Jensen.

Bygge ned?

– Men jeg tror ikke det var spørsmålet mitt. Bør vi gi opp kampen for et fullverdig akuttsykehus i Alta?

– Men det er fremtidig befolkningsutvikling som vil være med på å avgjøre dette, sammen med teknologiutvikling. Så det at vi nå legger til rette for å bygge opp kapasitet og kompetanse i Alta, er et veldig tydelig signal på at vi ser at denne regionen er viktig for Finnmark. Alternativet hadde vært å bygge det ned, fortsette å styrke innsatsen i Hammerfest og Kirkenes, sa Jensen.

Forstår engasjementet

Til spørsmål om FrP sin lovnad om å få gjort en grundig utredning av sykehusstrukturen, svarte Jensen at det allerede ligger en ganske grundig utredning til grunn, nemlig den som ligger til grunn for den nasjonale helse- og sykehusplanen. Den er en kraftig opptrapping av det desentraliserte helsetilbudet over hele landet, svarte hun.

– Er du kjent med den misnøyen som er ganske åpen og utbredt i Alta nå, på det man føler er løftebrudd?

– Jeg skjønner veldig godt at folk har engasjement rundt helsetilbud. Derfor er jeg glad for å kunne komme hit til Alta, og fortelle at regjeringen nå gjennom helseforetaket, klargjør premissene for oppbygging av tilbudet i Alta, sa Siv Jensen.