I Finnmark er det et godt samarbeid mellom de ulike oppdrettsselskapene som opererer i samme område. Her har det ikke vært avluset siden i fjor høst.
(Foto: Cermaq)

I Finnmark er det et godt samarbeid mellom de ulike oppdrettsselskapene som opererer i samme område. Her har det ikke vært avluset siden i fjor høst. Foto: Cermaq

7 måneder uten lusemidler

Cermaq har ikke brukt lusemidler i Finnmark siden november 2016.

– Det skyldes først og fremst en proaktiv strategi for å holde lusenivåene lave, og et godt samarbeid med de andre oppdrettsselskapene i regionen, skriver Cermaq i en pressemelding.

Cermaq er det største oppdrettsselskapet i Finnmark med en årsproduksjon på rundt 30.000 tonn laks, til en salgsverdi på over 1,2 milliarder kroner.

Siste gang Cermaq brukte medikamenter i Finnmark for å holde lusa borte var i november 2016. Da fikk laksen ved noen anlegg lusebehandling gjennom fôret. Siste gang Cermaq brukte badebehandlinger mot lus var i oktober 2016.

– Vi behandler på et tidlig stadium, slik at lusenivåene etter dette aldri har blitt høye. I tillegg bruker vi luseskjørt på så å si alle anleggene. Disse hindrer lusa i å komme inn i merdene, heter det i pressemeldingen.

– Når snøen i fjellene smelter vil det komme mye ferskvann i fjordsystemene, noe som reduserer utviklingen av luseegg og luselarver. Det gjør at også bildet fremover foreløpig ser bedre ut enn det har gjort på mange år, sier Karl Fredrik Ottem, fiskehelsesjef i Cermaq. (Foto: Cermaq)

– Når snøen i fjellene smelter vil det komme mye ferskvann i fjordsystemene, noe som reduserer utviklingen av luseegg og luselarver. Det gjør at også bildet fremover foreløpig ser bedre ut enn det har gjort på mange år, sier Karl Fredrik Ottem, fiskehelsesjef i Cermaq. Foto: Cermaq

– 7 måneder uten bruk av lusemidler i det hele tatt er utrolig bra, og viser at strategien vår er riktig, sier Karl Fredrik Ottem, fiskehelsesjef i Cermaq.

– Vi har mange dyktige medarbeidere i Finnmark som jobber hver dag for å sikre god fiskehelse og fiskevelferd. Det at vi overvåker lusesituasjonen nøye og går inn tidlig er også en av grunnene til at vi i vår høringsuttalelse til Mattilsynet i forbindelse med ny luseforskrift anbefalte en aktivitetsgrense. Vi ser at det virker, sier Ottem.

I Finnmark er det et godt samarbeid mellom de ulike oppdrettsselskapene som opererer i samme område. Samarbeidet går blant annet ut på at selskapene koordinerer avlusing. Også når det gjelder utsett av smolt og brakklegging av lokalitet etter endt produksjonssyklus er samarbeidet mellom aktørene styrket.

– Det ligger fortsatt en del snø i fjellene i Finnmark. Når denne smelter vil det komme mye ferskvann i fjordsystemene, noe som reduserer utviklingen av luseegg og luselarver. Det gjør at også bildet fremover foreløpig ser bedre ut enn det har gjort på mange år, sier Ottem.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Siktes for ruskjøring

– Ble stanset etter tips fra publikum.

Eldre spiser fortsatt mer fisk enn yngre

Og vi i Nord-Norge er landets ivrigste fiskespisere.

– Kom til rasert campingvogn

81-åring langt nede av synet som møtte han på «Bruse bro».

Få bryr seg om kronekursen i ferien

– Liten betydning for feriebudsjettet.

– Flere lovbrudd

LO ber sommerjobbende ungdom være obs i et tøft marked.

skyting

Ble norgesmester på hjemmebane

Knut Saxe Kjeldsberg var suveren på Kvenvikmoen.

fotball

Jublet for tidlig

Christian Reginiussens scoring holdt ikke til poeng i toppkampen.

fotball

Sterkt bortepoeng

Både BUL og Byåsen scoret på overtid.

Nådde fram der andre kom til kort

Vilde Signora sjarmerte  Solvik-Olsen i senk.